De opkomst van duurzame mode is een belangrijke trend in de kledingindustrie. Tegenwoordig worden we gedreven door een groeiend bewustzijn van de impact van de mode-industrie op het milieu en de arbeiders in deze sector. In deze blog ga je enkele tips vinden om een eco-vriendelijke garderobe op te bouwen. En rustigaan, het hoeft niet meteen bakken met geld te kosten, je kan er rustig de tijd voor nemen. Het gaat om de eerste stap in de goede richting! We kunnen tenslotte allemaal ons eigen steentje bijdragen.
- Kwaliteit in plaats van kwantiteit:
Als je kwaliteit kiest boven kwantiteit, investeer je dus in tijdloze kledingstukken, die van goede kwaliteit zijn en die lang meegaan in plaats van goedkope kledingstukken, die snel verslijten.
- Tweedehands kopen:
Als je ervoor kiest om af en toe tweedehands kleding te kopen, verleng je meteen de levensduur van de kleding. Bezoek eens een tweedehands kledingwinkel, of organiseer een kledingruil-feestje met vrienden. Ook kan je online platforms voor tweedehands kledingstukken bezoeken om daar unieke kledingstukken te vinden.
Misschien vind je tweedehands kleding onhygiënisch? Tweedehands kleding kan heel hygiënisch zijn! Vooral als je het op de juiste manier reinigt voordat je het gaat dragen. Was de kleding na aanschaf grondig, voordat je ze gaat dragen. Controleer de kleding op vlekken en gebreken voordat je ze koopt.
Als je niet zeker weet of je deze kleding kan wassen, kan je het stomen (of laten stomen) en hang je het daarna uit op een goed geventileerde plaats.
- Kies voor duurzame materialen:
Zoek naar kledingstukken, die gemaakt zijn biologische katoen, hennep, bamboe, gerecyclede materialen of tencel. Deze materialen zijn minder schadelijk voor het milieu dan conventionele katoen of synthetische stoffen.
- Let op keurmerken:
Zoek naar kleding met keurmerken zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), Fair Trade Certified of het OEKO-TEX Standard 100-label. Zij geven aan dat de kleding voldoet aan bepaalde duurzaamheids- en estetische normen.
- Minimaliseer je wasroutine:
Was kleding alleen, wanneer het echt nodig is. Gebruik daarbij koudere wastemperaturen om energie te besparen. Hang de kleding buiten te drogen, in plaats van ze in de droger te doen. Als dat mogelijk is, uiteraard. Het gebruik van koudere en minder frequente wasbeurten heeft verschillende voordelen. Zowel voor het milieu als voor de kleding. Je bespaart er energie mee. Dit is zowel goed voor je portemonnee als voor de wereld waarin we leven. Minder hete wasbeurten helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Bovendien kan een heet water wasbeurt de vezels van je kleding beschadigen, waardoor ze sneller slijten en verkleuren. Als je minder heet wast, behouden je kledingstukken langer hun vorm, kwaliteit en kleur.
Misschien denk je wel dat er zoveel industriële vervuiling van het milieu is en wat helpt dat kleine beetje van mijn bijdrage nou? Nou geloof ons, echt alle beetje kunnen helpen! Door deze tips op te volgen, draag je bij aan een meer duurzame en eco-vriendelijke garderobe.
Ook kan het zomaar zijn, dat je prachtige merkkleding koopt, die nieuw moeilijk betaalbaar is voor de gemiddelde klant. Maar zo kan je best hele mooie, tijdloze kleding vinden die nog jaren meegaat.