Het borstelen van nat haar
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om je haar te beschadigen. Dus wat moet je nou juist niet doen om je haren gezond te houden en beschadigd haar te voorkomen? Dat zal hieronder uitgebreid worden beschreven. Om te beginnen kunnen je haren erg snel kapot gaan wanneer je het nat borstelt. Je haren zijn het meest kwetsbaar wanneer ze nat zijn omdat ze meer opgerekt zijn en dus minder elastisch, hierdoor kunnen ze tijden het borstelen gemakkelijk afbreken.
Je haar krullen en stijlen
Een andere vijand van gezonde haren zijn de krultang en de stijltang. De hitte is namelijk ook erg schadelijk en heeft dezelfde gevolgen als het borstelen van natte haren. Een minder schadelijke manier om je haren dan te krullen is om ze nat te maken en in een krulvorm laten drogen. Stijlen kan jammer genoeg niet zonder stijltang. Daarom raden veel kappers aan om je haren zo weinig mogelijk te stijlen en om producten te gebruiken die je haar beschermen tegen de hitte.
Niets doen is iets doen
Je haren kunnen ook flink te lijden hebben onder een gebrek aan verzorging. Je gaat dit vooral zien wanneer je het lang niet geknipt hebt. De dode punten zijn dan heel gemakkelijk zichtbaar. Een gespleten haarpunt blijft steeds verder splijten, dus af en toe een knipbeurt kan zeker geen kwaad. Geen verzorgingsproducten gebruiken is ook niet verstandig, je haar maar vooral ook je huid hebben verzorging en voeding nodig.
Trekken aan beschadigd haar
Deze reden is overduidelijk. Als je te hard aan je haren trekt, kun je het uit je hoofd trekken. Hetzelfde geldt wanneer je hard aan je haren trekt tijdens het kammen of borstelen. Je trekt onnodig haren uit je hoofd en je beschadigd en splijt je haar sneller. Kan en borstel dus voorzichtig je haar, begin bij lang haar onderaan met kammen en werk door naar boven. Een verzorgende of anti-klit spray is aan te raden.
Te lang niet wassen of te vaak wel wassen
Als je je haar te vaak wast dan verwijder je iedere keer de beschermende laag van de hoofdhuid en het haar, deze beschermende laag heeft tijd nodig om te herstellen anders bestaat de kans dat je haar en huid gaan uitdrogen. Maar het niet wassen is ook niet wenselijk. Wanneer je je haren niet wast, wordt het namelijk vet en vies. Hiervan krijg je ook roos en gaat je hoofdhuid jeuken. Vuiltjes en viezigheden blijven op deze manier ook in jouw kapsel zitten en dat kan onaangename geurtjes veroorzaken.
Wat te doen bij beschadigd haar?
Alles wat je niet moet doen is duidelijk maar wat doe je dan eigenlijk tegen beschadigd haar als je het niet meer kunt voorkomen? Als eerste is het verstandig om regelmatig (bv iedere 6 weken tot 2 maanden) naar de kapper te gaan om het te knippen. Je haar ziet er namelijk veel meer verzorgd uit wanneer alle beschadigde puntjes er af zijn en natuurlijk als er weer een leuk model in zit. Ten tweede is het gebruik van professionele verzorgings- en stylingsproducten zoals een haarmasker aan te raden. Het helpt schade voorkomen en herstellen en bovendien ruikt en voelt je haar hierdoor ook lekker. Beperkt het gebruik van föhns, krultangen en stijltangen zoveel mogelijk en kam/borstel je haar voorzichtig.
Tot slot: Ook van binnenuit kun je je haar verzorgen, namelijk door gezond te eten en indien mogelijk het gebruik van medicijnen te beperken.