Leuke weetjes over haar

Leuke weetjes over haar

Alle coolste haar weetjes op een rijtje. Weet je waarom er eigenlijk haar groeit op ons lichaam? Dat is zo omdat haar ons beschermt tegen negatieve invloeden van buitenaf. Zelfs de kleinste haren op ons lichaam, de trilhaartjes in onze neus, beschermen ons tegen stof dat wil binnendringen in onze neus.

De follikels

De follikels, oftewel de haarzakjes die zich in onze hoofdhuid bevinden, bepalen wat voor haar je krijgt. Krullend, kroezend, stijl  of haar met een beetje slag erin.  Uit deze haarzakjes groeit dus tijdens je leven telkens opnieuw een nieuwe haar. Enkele dagen nadat je je haar hebt gewassen, begint het weer een beetje vettig te worden. Dat vet vecht tegen bepaalde bacteriën. Dan zul je denken: “Hè, wat?!”. Het komt erop neer, dat dit vet je huid beschermt tegen bacteriën, die schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn. Want er zitten antibacteriële stofjes in vet! Wel interessant om te weten is dat er gedurende je hele leven ongeveer 30 haren uit een haarzakje groeien.

Hoe snel kan haar groeien?

Gemiddeld groeit je haar ongeveer 1 cm per maand. ’s Winters groeit je haar langzamer dan in de zomer.

Haarverlies is een natuurlijk fenomeen

Iedereen verliest dagelijks haar. Om precies te zijn: Het verlies van zo’n 150 haren per dag is heel normaal. Tenzij je te maken hebt met erfelijke kaalheid, groeien de nieuwe haren er steeds weer bij. Je hebt een groot deel nieuw groeiende haren op je hoofd.

Kaalheid

Kalende mensen verliezen ongeveer dezelfde hoeveelheid haren als niet kalende mensen. Alleen groeien de haren bijna niet terug. Met als gevolg dat er een kale plek ontstaat op hun hoofd, die met de jaren steeds groter wordt.

Haar in het Guinness Book

Mensen kunnen allerlei top records in het Guinness Book laten plaatsen. Het langste haar dat ooit gemeten is staat er ook in. Haarlengte: 6 meter 80 cm! Wat er ook in vermeld staat is de duurste kappersbehandeling ooit: $ 16.000,- Ja, je leest het goed! Zestienduizend dollars! De beroemde kapper Stuart Philips rekende dit bedrag af met een miljonaire geheten Beverly Lateo. Het is maar net wat je er voor over hebt!

Domme blondjes?

Is het zo? Zijn blondines minder intelligent dan brunettes? Hoe vaak worden daar grapjes over gemaakt! Nou, het is volkomen onzin, natuurlijk. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het resultaat is dat de haarkleur niet bepalend is voor de mate van je intelligentie. We hebben het uiteraard over mensen die van nature blond zijn! Slechts 2% van de wereldbevolking heeft van nature rood haar.  In het oude Griekenland geloofden de mensen dat roodharigen vampieren waren. Daarom werden ze vervolgd en vaak gedood. In West-Europa in de Middeleeuwen werden roodharigen ervan beschuldigd heksen te zijn. Dus werden ze gevangen en levend verbrand op de brandstapel. De meest voorkomende haarkleur in de hele wereld is zwart.

Nat haar

Nat haar wordt meteen zo’n 25 % langer dan wanneer het droog is.  Dat komt omdat het natte haar veel zwaarder wordt en daardoor ‘uitzakt’.

Geen DNA in haar

Tot slot: Haren kunnen nooit als identificatie-materiaal in bijvoorbeeld rechtszaken gebruikt worden, omdat er geen DNA zit in ons haar.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.