Ondanks de stageplek heb je het goed voor elkaar: Je doet een superleuke opleiding waar je je helemaal op je plek voelt! Je wilde al je hele leven kapster worden. En nu doe je dus die opleiding. Alles is goed. Je hebt een goede band met de andere leerlingen en ook met je leerkrachten kan je het goed vinden. Natuurlijk zijn er wel een aantal onderdelen van je opleiding die je wat minder leuk vindt. Misschien vind je het vervelend om urenlang die wikkels in te draaien op een oefenkop. Of heb je aan het eind van de dag last van je voeten, omdat je de hele dag veel hebt gestaan. Waarvoor de oplossing trouwens is, dat je goede schoenen moet dragen!
Klachten over de stage
Volgens de Nationale Stagemonitor hebben veel stagiaires klachten over de klusjes die ze moeten doen op hun stageplek. De een zegt dat ze veel te veel hooi op hun vork krijgen, de ander heeft het over te weinig te doen. Of ze krijgen alleen de vervelende werkzaamheden te doen, zoals schoonmaakwerk of boodschapjes doen voor de lunch van de anderen. Wat moet je daar nou aan doen?
Hoe los je zulke problemen op?
Voel je dat het niet goed zit op je stageplek? Hoe pak je zoiets dan aan? Allereerst heb je op school een stagebegeleider. Ga er over praten met hem of haar. Dat klinkt wel gemakkelijk maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Toch moet je wel voor jezelf opkomen, want elke keer met een rotgevoel naar je stage gaan is ook heel naar. Het is het beste als je jezelf goed voorbereidt op je gesprek met je stagebegeleider. Besluit voor jezelf welke werkzaamheden je niet meer wilt doen en wat je wel graag zou willen doen.
Wees actief betrokken bij het stagebedrijf
Vergeet niet, dat stagebedrijven ook te maken hebben met stagiaires die óf ongemotiveerd zijn, of structureel te laat komen. Niet altijd goede ervaringen dus! Maar jij kan er voor zorgen, dat jij voor jezelf een goede reputatie opbouwt bij het stagebedrijf waar je komt te werken. Hoe? Door in ieder geval altijd keurig op tijd op het werk te verschijnen. Zorg dat je er altijd netjes en verzorgd uitziet. En bovendien kun je laten zien dat je goed gemotiveerd bent, door verschillende acties. Welke? Nou, als je ziet dat een collega in die salon het heel erg druk heeft, biedt haar dan de helpende hand. Zeg dat je haar graag wilt helpen, omdat je extra tijd hebt. Als de baas met het personeel bespreekt wat er allemaal die dag te doen is, biedt dan aan dat je graag wilt helpen. Laat zien dat je bereid bent om nieuwe vakkennis op te doen en van hun te leren.
Probleem niet opgelost?
Mocht nou toch je probleem nog niet opgelost zijn zoals jij het graag zou willen? Praat dan opnieuw met je stagebegeleider of zoek een begeleider van school, een mentor of een leerkracht waar je het goed mee kan vinden. Heb je de stage gekregen via een stagebemiddelaar? Praat dan met diegene.