Afvallen; de feiten en de fabels

Afvallen; de feiten en de fabels

Afvallen; de feiten en de fabels

Veel mensen met  een staand beroep (zoals kappers), hebben de neiging om tussendoor te snacken, voor de nodige energie! Daardoor is afvallen  soms  hard nodig! Wat zijn nu de waarheden en wat zijn je reinste kletspraatjes over afvallen? We gaan de belangrijkste feiten en fabeltjes eens onder de loep nemen!

  • Je moet sporten en bewegen tijdens het afslanken

Feit: Inderdaad! Wie correct wil afvallen, zal de calorieën die erin gaan met eten, ook weer moeten verbranden. Door regelmatig (minimaal 30 minuten per dag) te sporten zal je stofwisseling versnellen.

  • Je mag geen zoetigheid eten

Fabel! Dat is flauwekul. We mogen best af en toe snoepen, maar doe het wel met mate.  Daarom is het beter om jezelf maximaal 2 keer per week iets lekkers te gunnen, maar hou het snoepen onder controle. Zie het maar als een traktatie die je verdiend hebt, omdat je zo hard hebt gewerkt voor een gezonder lijf.

  • Nooit meer vet eten

Fabeltje! Integendeel! Ons lichaam kan helemaal niet zonder vet. In vetten zitten hele belangrijke vitamines, (A, D, K, en E) die zorgen voor de aanmaak van cellen, weefsels, hormonen en ook voor de aanmaken van gal. Allemaal zaken die ons lichaam hard nodig heeft. Beperk het gebruik van vet wel! Zorg er ook voor dat je niet teveel verzadigd vet binnen krijgt.

  • Aardappelen en macaroni zijn voorgoed verboden

Fabel. Er zitten natuurlijk koolhydraten in aardappelen en pasta’s. Die zetten zich om in suikers in je lichaam, en suikers worden omgezet in lichaamsvet. Dat is wel zo, maar je mag ze met mate eten. Twee opscheplepels aardappels of (volkoren) pasta is niet dikmakend. Bovendien zitten er nuttige vitamines, vezels en mineralen in. De dikmakers zijn de jus en de sausjes die je erop doet! Of als je ze combineert met vet vlees, worst en vet beleg.

  • Ik zal mijn hele verdere leven op mijn voeding moeten passen

Feit! Als je aanleg hebt om dik te worden, zul je de rest van je leven gezond moeten blijven eten. Ook moet je altijd blijven bewegen om je gezonde gewicht te behouden. Wie denkt dat ie op dat bereikte streefgewicht blijft en weer zijn oude voedingspatroon oppikt… zit zo weer op dat oude zware gewicht.

  • Het is beter als ik niet ontbijt

Fabel. Bij een gezonde levensstijl hoort toch echt een goed ontbijt! Door geen ontbijt te eten, krijg je juist meer honger en ga je vervolgens snacken. Het ontbijt is heel belangrijk!

  • Veel drinken is een must bij het afvallen

Feit.  Water en thee zijn je vrienden bij het afslanken. Ze helpen je om alle vezels in je darmen te verteren. Water zorgt ervoor dat je geen verstopping krijgt. En het voert de afvalstofffen snel weg uit je lijf.

  • Na acht uur ’s avonds mag ik niet meer eten

Fabel. Gezonde tussendoortjes mogen! Je mag ’s avonds wel eten, want het gaat om het totale aantal toegestane calorieën van de hele dag. En dat is voor iedereen anders, afhankelijk van je leeftijd, lengte en geslacht.