Alles over haarborstels

haarborstel, fohn en kam op schapenkleedje

Alles over haarborstels

Haarborstels hebben meerdere functies. Niet alleen maken ze je haar mooi glad, ze masseren ook je hoofdhuid én ze verwijderen vuil uit je haar.

Hoe maak je ze schoon?

Het is natuurlijk allereerst super belangrijk om je borstels goed schoon te houden. In elke borstel komt uiteindelijk haar terecht. En ook huidschilfertjes en vuil. Dat is heel gewoon en dat komt overal voor. Je moet geregeld de haren verwijderen die erin terecht zijn gekomen. Dan spoel je de borstel af onder stromend water. Daarna doe je er een drupje shampoo op en was je hem nog een keertje goed met de shampoo. Hierna spoel je hem weer goed uit en laat je de borstel met de borstelharen naar beneden op een handdoek goed drogen.

Hoe kies je een borstel

Om een borstel te kopen en uit te kiezen moet je eerst besluiten waarvoor je de borstel wilt gebruiken.

Glanzend haar- Om je haar mooi te laten glanzen door het te borstelen, kies je voor een haarborstel met aan de bovenkant rechte haren, die dicht op elkaar staan. Vroeger zeiden de vrouwen al, dat je haar mooi ging glanzen door het 100 keer per dag te borstelen! De talg op je hoofdhuid wordt zo verdeeld over je haar, waardoor het gaat glanzen. Dat is echt waar, maar gebruik dan wel de juiste borstel.

Volume en vorm- Koop een ronde föhnborstel. Daar zitten luchtdoorlatende gaatjes in, die de warmte gelijkmatig verdelen. Bovendien ben je dan minder lang aan het föhnen, wat weer goed is voor je haar. Door de ronde vorm van de borstel krijg je meer volume en vorm.

Heb je haar dat snel in de knoop zit?
Voor snel klittend haar kies je voor een borstel met bolle of holle metalen borstelharen. Bovendien moeten de borstelharen ver uit elkaar staan. Voor extreem klittend haar kan je beter een borstel met ongelijke borstelharen kiezen.

Welke vorm borstel moet je kiezen?

Platte borstels zijn goed voor het uit de knoop halen van je haar. Als je kort haar hebt, is een kleine borstel genoeg. Als je het vaak wil stylen, koop dan een ronde borstel. Heb je lang haar? Dan is het beter om een groot, breed model te kopen. Zo borstel je meer haar in één keer.

De borstelharen
Natuurlijk haar dat gebruikt wordt om borstels te maken, zorgt ervoor dat je haar niet statisch wordt. Hiervoor wordt geitehaar, varkenshaar, paardehaar of everzwijnhaar gebruikt. Worden die haren op een houten borstel bevestigd, dan is dat zeker voordelig voor je haar. Want hout heeft ook een anti-statisch effect. Natuurlijk borstelhaar is zeker ook flexibeler en daarom zacht voor je haar.

Roestvrij staal en plastic
Bacteriën nestelen zich moeilijk in kunststof borstels. Daarom zijn deze borstels wel hygiënischer. Ook zijn ze minder gevoelig voor schimmels en vochtigheid, want plastic en staal zijn niet poreus. Stalen borstelharen hebben kleine plastic bolletjes op de bovenkant van ieder borstelhaartje, en die voorkomen dat de stalen haren je hoofdhuid raken tijdens het föhnen.

Belangrijk weetje

Je haren zijn een stuk kwetsbaarder als ze nat zijn, dus wees voorzichtig als je je haar borstelt terwijl het nog nat is. Je kunt het beschadigen door het nat te borstelen.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.