Babbeltrucs: pas op!

fraude

In deze blog lees je hoe criminelen te werk gaan en hoe je jezelf kunt beschermen.  

Babbeltrucs aan de deur 

Oplichters doen zich voor als betrouwbare personen, zoals: 

  • Nep-monteurs of medewerkers van bijv. de gemeente: Ze zeggen dat ze de waterleiding, elektriciteit of het gas moeten controleren. Terwijl je even bent afgeleid, steeelt een handlanger waardevolle spullen. 
  • Valse collectanten: Ze vragen om een donatie voor een goed doel, maar de centen verdwijnen in hun eigen zak! 

Telefonische babbeltrucs 

Criminelen kunnen ook bellen en zich voordoen als: 

  • Bankmedewerker: Ze zeggen dat je bankrekening niet veilig is en ze zullen je vragen om je geld over te maken of je pinpas af te geven. Ze praten dan over een zogenaamde “veilige” bankrekening. Dit gebeurt op verschillende manieren: 
  1. De veilige rekening: Oplichters beweren dat er verdachte transacties zijn gezien of dat je bankrekening is gehackt. Hierna vragen ze je om je geld “veilig” te stellen en het over te maken naar een andere rekening. In werkelijkheid is dat de rekening van de dieven. Zodra het geld daar staat, ben je het kwijt. 
  1. Sommigen zullen zeggen dat je een nieuwe rekening moet openen, omdat de huidige rekening in gevaar is. Ze sturen je een link of geven je een rekeningnummer en overtuigen je om daar geld naar over te maken. 
  1. Criminelen die zich voordoen als familielid:  Dit is de “vriend-in-nood-truc”. Iemand doet zich voor als je kind, of ander familielid. Ze hebben dan zogenaamd een nieuwe telefoon en ze moeten dringend de politie, een ziekenhuisrekening of een vliegticket afrekenen. Bel altijd eerst je familielid zelf op om te checken! 
  1. De Nep-belastingdienst of politie:  Ze beweren dat je een schuld bij de belastingdienst moet betalen en ze dreigen met een hoge boete of een rechtszaak als je niet direct betaalt. Dan geven ze het rekeningnummer waar je het geld naar toe moet sturen. 

Hoe bescherm je jezelf en je ouders? 

  • Laat nooit onbekenden zomaar binnen, vraag altijd om hun legitimatie. 
  • Geef nooit je bankgegevens af, zeker niet je pincode. 
  • Hang meteen op bij verdachte telefoontjes, en bel zelf de bank om te controleren. 
  • Waarschuw de ouderen in je omgeving, en bespreek deze babbeltrucs met hen. 

Door alert te zijn, voorkomen we dat oplichters succes hebben! 

In alle gevallen: banken, politie en andere instanties zullen nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening. Wees altijd wantrouwig en controleer eerst bij de officiële instanties, voordat je actie onderneemt!