Baby bolletjes

Baby bolletjes

Soms komen baby’s op de wereld met een enorme bos haar op hun koppie en anderen worden kaal geboren. Waaraan ligt dat eigenlijk? Baby’s worden geboren met nesthaar. Dat is superzacht en pluizig haar wat al op het koppie groeit in mama’s buik.

Lanugo

Lanugo is donshaar dat vanaf de 15de week in de zwangerschap over baby’s hele lijfje groeit. Het houdt het kindje warm, want er zit nog geen vetlaag op zijn lichaampje. De meeste lanugoharen zijn weg voor de bevalling.

Van nesthaar naar gewoon haar.

Voordat baby 1 jaar is valt het nesthaar uit en komt er normaal haar voor in de plaats. Dit haar is sterker en het bevat ook meer pigment, dus de haarkleur wordt nu snel duidelijk. Kale ligplekjes worden nu ook minder. Van die haaruitval van het nesthaar bemerk je trouwens niet veel, want de overgang naar normaal haar gaat heel subtiel.

Genetisch bepaald

De haarkleur, dikte en volheid van het haar van de kleine zijn genetisch bepaald. Heeft je kindje bijvoorbeeld donker haar en zijn beide ouders blond? Dan is de reden dat de baby de haarkleur van opa of oma heeft geerfd.

Mensen hebben normaal 46 chromosomen die per twee verbonden zijn. Een chromosoom bevat DNA en dat bepaalt je huids-en haarkleur, de haarstructuur en de kleur van je ogen.

Iedere twee chromosomen bevatten eentje van vader en eentje van moeder. Daarom lijkt een baby vaak op zowel papa als mama.

Baby shampoo

Vanaf wanneer mag je babyshampoo gebruiken op jouw kindjes haar? Een babyhuidje is nog behoorlijk teer en kwetsbaar, zeker in de eerste maanden na de geboorte.

We raden daarom aan om niet al te snel te beginnen met shampoo. Was het hoofdje met een nat washandje en spoel met wat water na.

Begin met babyshampoo als de baby ongeveer 6 weken à twee maanden is. Het hangt er ook vanaf of de baby veel haar heeft. Dan kun je wel iets eerder beginnen.

Masseer de babyhoofdhuid niet hard, want brengt de talgproductie op gang, waardoor de talgklieren uit balans kunnen raken. Hierdoor kan het haar droger of juist vetter worden. Nou zijn de meeste babyshampoos wel mild en houden ze rekening met baby’s gevoelige huidje.

Gebruik daarom geen shampoo die voor volwassenen is bedoeld, want die hebben een hogere PH-waarde dan speciale babyshampoos.

Ook prikken babyshampoos niet in de ogen.

Het komt zelden voor, maar soms kan een kindje niet tegen shampoo. Het krijgt dan een allergische reactie op de shampoo. De parfum erin kan de reden hiervoor zijn. Ze krijgen dan rode vlekjes op het lichaam, vooral op de rug.

Hoe vaak moeten baby’s haren gewassen worden?

Omdat er op baby’s (nog) geen stylingproducten gebruikt worden, is vaak wassen met shampoo niet nodig. Eén keer in de week is al genoeg. Spoel het haar op de andere dagen gewoon met water.

Kunnen volwassenen babyshampoo gebruiken?

Babyshampoos reinigen niet zo grondig als gewone shampoo. We raden volwassenen aan om een shampoo te gebruiken die bij het eigen haartype past.