Baking Soda, een manusje van alles!

Baking Soda, een manusje van alles

Nou eens even iets heel anders. We hebben het al heel vaak over ons haar gehad en wat we er allemaal mee kunnen en hoe we het kunnen verzorgen. Maar we wonen ook in onze huizen en daar moet regelmatig huishoudelijk werk gedaan worden. Wisten jullie hoe handig baking soda (in iedere supermarkt te koop voor ongeveer € 2,-) daarbij kan helpen?

Baking soda

Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd en het wordt regelmatig gebruikt om mee te bakken. Maar ook voor de schoonmaak is het superhandig, en wij zijn ons erin gaan verdiepen en lees hier het resultaat, je zult versteld staan!

Als je de soda gebruikt om mee te bakken, zorgt het ervoor dat je cake of taart goed kan rijzen. Maar er wordt dan ook tegelijk vaak bakpoeder gebruikt. Baking soda is eigenlijk Natrium Bicarbonaat.

Het woord zuiveringszout laat eigenlijk al zien, dat je ermee kan schoonmaken.

Het is dus echt iets anders dan gewone soda!

Waarvoor kan baking soda dan gebruikt worden?

 • Je kunt er prima groene aanslag en onkruid mee verwijderen: Doe wat soda bij de schoonmaakazijn en bespuit daar de tegels mee. De aanslag zal verdwijnen.
 • Een naar geurende kattenbak: Stinkt de kattenbak? Meng wat soda met het kattengrint. De geuren zullen zeker veel minder worden of helemaal verdwijnen.
 • Stinkende handen: Knoflook of uien gesneden? Was je handen met baking soda gedurende enkele minuten en spoel ze dan schoon. Weg geuren!
 • Aftersun: Heb je iets te lang genoten van de zon en nu last van een branderig gevoel? Meng een eetlepel soda met wat water en breng het aan op de pijnlijke huid. Het zal verkoelend werken en het kalmeert de huid ook.
 • Insectenbeten: Maak een papje van baking soda met water en breng het aan op de beet. De jeuk zal aanzienlijk verminderen.
 • Matras verfrissen: Door wat soda op je matras te strooien nadat je de lakens eraf hebt gehaald, zullen geurtjes, vocht en andere onfrisse zaken uit je matras opgezogen worden door de soda. Laat het 2 uur liggen, stofzuig dan je matras en voila.
 • Ontstopper: Door een combinatie van baking soda en azijn in de afvoer te gieten gaat het bruisen en kan de verstopping opgelost worden. Ook doucheputjes kunnen zo van de zeepresten afkomen.
 • Toilet reiniger: Laat de soda een kwartier inwerken in de wc pot. Schrob hem daarna goed schoon met de wc-borstel en spoel dan door.
 • Wasmiddel versterker: Door de helft van het gewone wasmiddel te vervangen door baking soda, zal de was frisser worden en vlekken zullen verdwijnen. Handig voor de handdoekenwas in de kapsalon!
 • Voegen schoonmaken: Meng soda met verse citroensap en maak een papje. Borstel met een oude tandenborstel op de voegen, 10 minuten intrekken en borstel nog en keertje na. Spoel dan alles weg.
 • Aangekoekte etensresten verwijderen: Vul de aangekoekte pan met kokend water en doe er enkele eetlepels baking soda bij. Laten intrekken gedurende de nacht en de volgende ochtend maak je hem zo schoon!