Baking soda; Een veelzijdig wondermiddel!

Kennen jullie het al? We hebben het over baking soda. We hebben ons er in verdiept, en inmiddels hebben we er heel wat over geleerd! Die kennis willen we graag met jullie delen. Baking soda kan namelijk heel wat meer, dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Maar wij raden iedereen aan, om altijd wat baking soda in huis te hebben. Het verwijdert nare geurtjes, het reinigt en ontstopt. Maar het verwijdert geen vlekken en doodt ook niet alle bacteriën!

 Wat is baking soda precies?

Baking soda is in elk geval niet hetzelfde als bakpoeder. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout (natriumboicarbonaat) genoemd.Het E-nummer is E500ii. En het zouveringszout zegt het al: Het is uitstekend geschikt om er mee schoon te maken. En om ook nog even te verduidelijken; baking soda is ook geen soda.

Waar kan je baking soda voor gebruiken?

  • Een lastig klusje zou je denken: De groene aanslag van de tegels verwijderen. Maar niets is minder waar! Doe een klein beetje baking soda bij je schoonmaakazijn en spuit dat op je tegels. Alle groene aanslag én onkruid verdwijnen meteen!
  • De geuren van de kattenbak: Stinkt de kattenbak bij jou thuis altijd zo naar? Mix enkele eetlepels baking soda met de kattenbak grit. Weg zijn de nare geuren.
  • Verlicht jeuk: Ben je gebeten door een insect en heb je last van jeuk? Maak een papje van bsking soda en water. De jeuk zal snel stoppen!
  • Ruiken je handen niet lekker na het koken met knoflook en uien?Was je handen met water en wat baking soda gedurende 2 minuten en spoel ze dan goed af. Weg geur! Dit is zeker erg handig in de kapsalon, nadat je met sterk ruikende chemicaliën hebt gewerkt.
  • Een naar geurende vacht van de hond of kat: Strooi er een beetje baking soda overheen, en borstel dan goed door. Dit zal de nare geurtjes verwijderen.
  • Gebruik het als deodorant: Breng wat baking soda aan onder je oksels: Dit zal onaangename geuren weghalen.
  • Verfris de matrassen in huis: Strooi wat baking soda op de matras en laat het twee uur liggen. De baking soda zal transpiratie, vocht en andere vieze geuren uit de matras trekken. Stofzuig vervolgens de matras en hij is weer schoon.
  • Als ontstopper: Strooi een ruime hoeveelheid baking soda in de afvoer en giet er vervolgens azijn op. Door de chemische reactie gaat het bruisen en zal de verstopping verholpen worden.
  • Reinig de leidingen van de gootsteen: In de afvoer vind je zeepresten, etensresten en andere viezigheid. Doe een half glas baking soda in de afvoer, vervolgens giet je er azijn overheen. Alles zal weer blinken en schoon zijn!
  • Als aftersun gebruiken: Door een mengsel van baking soda en water maken, krijg je een verkoelend en verzachtend papje. Breng dat aan op de huid, laat het 10 minuten inwerken en spoel het daarna goed af.

Om de prijs hoef je het niet te laten; bij de supermarkt kost baking soda ongeveer 2 euro.