De geschiedenis van de barberpaal

rood/blauwe barberspaal

De barberpaal

De barberpaal is een soort van uithangbord dat aan de buitenkant van kapperszaken en barbiers wordt opgehangen, zodat de mensen weten dat daar een kapper werkt. De kapperspaal wordt ook wel barbiersstok of barberpaal genoemd. Het is een heel oude gewoonte, die helemaal terug te leiden is naar de middeleeuwen! Oorspronkelijk was het een paal met rode en witte strepen. In onze moderne tijd zie je ze vaak draaiend hangen. Met hulp van een motortje draait de paal. Met de gekleurde helix (spiraal) ziet dat er heel mooi uit.

Aderlaten

Jawel, dat klinkt een beetje luguber. Maar vroeger werd de medische handeling van het aderlaten uitgevoerd door barbiers. Er werden stroken verband gebruikt die na het aderlaten vol zaten met bloed, en die dan op werden gehangen om te drogen na het wassen. Die draaiden dan in de wind om elkaar heen, en zo is het ontwerp van de helix (de spiraal) op de barbierspaal ontstaan. Vroeger zat er ook een wasbakje vast aan de paal, waar de bloedzuigers in bewaard werden.

Operaties

Lang geleden waren het monniken en priesters die mensen opereerden, maar dat mocht op een gegeven moment niet meer (door het Concilie van Tours in 1163).
Toen werd dit overgenomen door barbiers. De barbiers hadden daarom dus die barbierspaal aan hun winkel hangen. Barbiers knipten en schoren dus niet alleen hun klanten, ze verrichtten allerlei medische handelingen!  Dat ging van tanden en kiezen trekken tot en met kleine operaties  zoals snijwonden hechten en botbreuken zetten. De tegenwoordige barbiers zouden raar opkijken als je hem vraagt om een clean shave en ook even je kies trekken! Er waren ook echte, afgestudeerde dokters, die toen chirurgijn werden genoemd. Zij wisten veel meer van de medische wetenschap, vandaar dat er echt een verschil moest blijken tussen deze artsen en de kappers.  De barbiers mochten daarom voortaan een blauw-witte barbierspaal ophangen en de chirurgijns een rood-witte paal. De rood-wit-blauwe kapperspaal is afkomstig uit Amerika en is waarschijnlijk om de kleuren van de Amerikaanse vlag te eren.

De moderne kapperspaal

Vandaag de dag zijn er verschillende soorten moderne kapperspalen te koop. Naast de door een motortje aangedreven, draaiende barbierspaal in mooi rood-wit-blauwe kleuren zijn er ook nog handgedraaide houten kapperspalen te koop, die er oud uitzien, maar niet echt oud zijn. Ook is er in de Verenigde Staten nog één fabrikant die originele kapperspalen produceert. Dat is William Marvy Inc. De Amerikanen zijn zo trots op deze traditie, dat ze een barbierspaal in het Witte Huis hebben hangen en er ook eentje (productienummer 75.000) in het Smithsonian Institute in Washington D.C. hebben opgehangen.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.