Bevat haarverf ammoniak? Gelukkig niet alle haarverven!

Meer dan de helft van alle vrouwen verven hun haar, of laten het doen bij de kapper. Blijkbaar zijn we niet echt happy met onze natuurlijke haarkleur! Nou bestaan er verschillende haarverven. Er leiden vele wegen naar Rome, zullen we maar zeggen.  Er zijn natuurlijke haarkleuringen zoals henna, semi-permanente haarverf of kleurspoelingen voor een langzaam-vervagende kleur en dan is er natuurlijk permanente haarverf. Permanente haarverf moet echt uitgroeien.

Permanente haarverf

In principe bevatten permanente haarverven ammoniak. Waarom? Een tijdelijke haarkleur hecht aan de buitenkant van de haren, maar een permanente haarverf dringt echt in de haarschacht. Om binnen te kunnen dringen, moeten de haarschubben aan de buitenkant van de haren eerst geopend worden. Hiervoor is dus ammoniak nodig.

Rijst echter wel de vraag, of de geopende haarschubben ook weer helemaal dichtgaan. Vaak blijven de haarschubben toch wel een klein beetje openstaan, hierdoor kan je last krijgen van gespleten haarpuntjes.

Ammoniak-vrije haarkleuring bestaan!

Het is logisch dat je je lokken liever kleurt met een kleuring waar geen ammoniak inzit, want ammoniak (en waterstofperoxide ook) droogt je haardos behoorlijk uit. Met alle schadelijke gevolgen van dien! Daarnaast bevatten de meeste haarverven PPD(P-Phenylenediamine). Verreweg de meeste mensen die allergisch zijn voor haarverf, zijn dat omdat er PPD in de verf is verwerkt. Klinkt niet zo geweldig! Maar gelukkig zijn er wel mildere kleuringen mogelijk. Voor alle mensen die hun haren thuis willen verven, hebben we er hier een aantal op een rijtje gezet:

Ammoniak-vrije haarkleuringen

Deze kleuringen bevatten een ander middel om de haarschubben open te krijgen. Dit middel heet MEA (Mono-Ethanol-Amine). Het opent de haarschubben op een zachtere manier. Waar ammoniak de haarschubben helemaal opengooit, doet MEA dat veel milder. Het haar blijft een beetje dichtstaan en het wordt niet wagenwijd geopend. Hierdoor zal de kleurstof niet helemaal binnendringen in je haren. Op deze manier krijg je dan ook een semi-permanente kleuring, die er na 4-5 wasbeurten weer uit is.

  • Collistar Chocolate Brown Haarverf zonder ammoniak en zonder PPD – €18,99
  • SUNAB 100% natuurlijke haarkleuring, bevat geen ammoniak en geen PPD – € 29,95

En voor iedereen die graag een 100% grijsdekking zoekt, is er de Excellence Crème Universal Nudes van Lóréal Paris.

Is jarenlang je haren verven gevaarlijk voor de gezondheid?

Haarverf is één van de meest onderzochte cosmetische producten. Haarverf is veilig bevonden door het Europese Wetenschappelijke Comite voor Cosmetica (SCCP). Ook is het als niet-kankerverwekkend bestempeld door het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC).

Verder kan er soms een allergische reactie ontstaan op het verven. Hierdoor kunnen roodheid, jeuk en huidschilfertjes ontstaan.

Hoe vaak mag je je haar verven?

Je kunt je elke  5-8 weken verven. Blonderen veroorzaakt wel beschadigingen aan het haar, het moet langer herstellen dan na een andere kleuring. Daarom is het beter om niet vaker dan iedere 12-15 weken te blonderen.

Is haarverf schadelijk tijdens een zwangerschap?

Er komt zo’n lage hoeveelheid verfstoffen in je bloedbaan terecht, dat het onschadelijk is voor de baby. Je kunt je haar veilig kleuren als je zwanger bent.