BOL of BBL; Wat is het verschil?

boek met hart

Wat wordt je keuze: BOL of BBL?

Als je besloten hebt dat je bij Hair Kappersopleiding een MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs) opleiding wilt gaan volgen, kom je voor een keuze te staan;
Welk traject zul je gaan volgen? BOL of BBL? BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, BBL is een Beroeps Begeleidende Leerweg.
Het verschil zit in een aantal factoren.

BBL

Je zult als BBL-er maar 1 dag of 2 dagen in de week naar school moeten en minimaal 24 u per week werken bij een erkend leerbedrijf. Deze erkenning houdt feitelijk in, dat deze bedrijven jou een prima werk- en leeromgeving te bieden hebben. Als BBL-er kom je officieel in dienst van een leerbedrijf. Je krijgt dan een zogeheten BPV-arbeidscontract aangeboden. BPV betekent: Beroeps Praktijk Vorming. Als BBL leerling ga je direct een salaris verdienen.

Ben je iemand die liever minder op school is en graag al aan het werk wil in een salon, dan is dit traject iets voor jou.

BOL

Indien je toch besluit, dat je liever 4 dagen in de week naar school gaat en 1 dag per week op stage bent, is een BOL-traject de keus voor jou. Als BOL student heb je recht op studiefinanciering en reiskostenvergoeding van DUO, wanneer je ouder bent dan 18 jaar. Wanneer je jonger dan 18 bent, heb je recht op extra kindgebonden budget en reiskostenvergoeding.
Bol studenten krijgen voor hun werk bij een stagebedrijf een stagevergoeding. Als BOL leerling  ben je meer op school, dat heeft als voordeel dat je veel aandacht en meer begeleiding krijgt van je docenten. In onze schoolsalon werk je al snel met echte klanten om ervaring op te doen.

Tijdens het intakegesprek op school bespreken we de mogelijkheden nog eens met je door. Ook zijn we benieuwd wat jij verwacht en wat jij graag wil. Maar onthoud goed dat je, door de voor jou juiste keuze te maken, ook meer plezier in je opleiding zult hebben. En dus ook zeker gemotiveerder zult zijn, om je studie goed af te ronden!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.