Covid-19 vaccin; voor of tegen?

Covid-19 vaccin; voor of tegen

Wie wil zichzelf laten inenten met dit vaccin? Het corona vaccin is namelijk onderweg. Volgens de media begint het vaccineren al snel. In december of in januari 2021. Maar wie wil ingeënt worden en wie is er op tegen?Het is best een dilemma. Normaliter duurt het ontwikkelen van een vaccin jaren. Vaak wel 5 jaar of langer!

De twijfelaars

Er is een grote groep van de bevolking, die ernstig loopt te twijfelen. Ongeveer driekwart van het Nederlandse volk twijfelt. Dat is een aanzienlijke groep! Ze weten gewoon nog steeds niet, of ze zich gaan laten vaccineren. Het probleem bij de meeste van deze mensen is, dat ze vinden niet voldoende geïnformeerd te zijn over de bijwerkingen ervan en van de werking op langere termijn van het Covid-19 vaccin. Vaak willen ze gewoon nog even afwachten om te zien wat de vaccinatie met de mensen gaat doen, die wel ingeënt zijn.  Het is aan de ene kant heel begrijpelijk dat de vaccinatie met argusogen bekeken wordt. Velen denken dat ze liever een aantal dagen ziek zijn door Corona, dan dat ze iets in hun lichaam laten spuiten waarvan ze nog niet weten wat het zal gaan doen. Maar daarbij hebben ze niet overwogen wat het virus kan doen met de ouderen en zwakken in hun familie die er wel heel erg ziek van kunnen worden, of nog erger.

De weigeraars

De vaccinatieweigeraars onder ons willen dus absoluut niet gevaccineerd worden. Dit is ongeveer 14 procent van de Nederlanders. Hier zijn mensen bij, die zich gewoon nooit laten vaccineren met welke vaccinatie dan ook. Maar ook zitten er mensen in deze groep, die hun wantrouwen tegen de Covid-19 vaccinatie gewoon uitspreken.

Geen twijfel, absoluut wel vaccineren

Er is dus ook ongeveer 13 procent onder het Nederlandse volk, dat direct en zonder twijfel ingeënt wil worden tegen Covid-19.  Zij kiezen dit, omdat ze graag weer de draad op willen pakken van hun leven voor Corona. En ze willen natuurlijk goed beschermd zijn tegen Covid-19. Bij deze groep behoren ook veel zorgverleners die dagelijks in contact komen met risicogroepen en kwetsbare mensen die al lijden aan andere kwalen.

Uiteraard zal de grote groep twijfelaars een stuk kleiner gaan worden, als eenmaal bekend wordt dat het vaccin goed werkt en dat de cijfers van de besmettingen gaan dalen.

Kan je werkgever je dwingen om jezelf te laten vaccineren?

Er zijn vast werkgevers die dat heel graag zouden willen. Maar is dat wettelijk toegestaan? Nou, nee dus. Er komt voorlopig geen wettelijke verplichting om jezelf te laten vaccineren. Maar het kan wel voorkomen dat zorgpersoneel verboden wordt, om op bepaalde afdelingen te werken als ze niet gevaccineerd zijn. Ook mensen in andere contactberoepen zoals kappers, fysiotherapeuten en alle beroepsgroepen die dicht bij mensen moeten komen, zullen hier goed over moeten nadenken.

Wie zijn er het eerst aan de beurt?

De ouderen en de zwakken in onze samenleving (risicogroepen met onderliggende ziektes) en de zorgverleners. Hierna zullen de gezonde mensen gevaccineerd worden.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.