Culturele eigening: haar met betekenis

culturele eigening dreadlocks

Wat is culturele eigening?

Culturele eigening kun je heel simpel uitleggen. Dit fenomeen doet zich voor wanneer iemand een haarstijl of iets anders uit een andere cultuur neemt. In dit geval is het een haarstijl. Achter de haarstijl in kwestie zit heel veel geschiedenis en betekenis. Bij dit fenomeen wordt het gebruikt als betekenisloze trend. Dit is respectloos naar de cultuur waar de haarstijl uit afkomstig is. Ook is het respectloos naar de mensen uit de cultuur in kwestie. Dus wat zijn haarstijlen die je beter niet kunt nemen als je bijvoorbeeld geen Afrikaanse roots hebt?

Dread locks, status en religie

Dread locks zijn getoupeerde pijpenkrullen met een zekere mate van textuur. Zonder afro haar kun je dit soort krullen ten eerste al niet goed verkrijgen. Daarom zijn dreads op een andere textuur vaak gewoon getoupeerde lokken. Dread locks werden 5000 jaar geleden al gedragen in Ethiopië om een hoge status in de community aan te geven. Tegenwoordig is het een religieuze haarstijl die veelal gedragen wordt door rastafari’s. Op deze manier laten zij hun toewijding naar god zien, zoals moslima’s dit vaak doen door een hoofddoek te dragen.

Box braids en de perfecte passé’s

Ook box braids worden al heel lang gedragen. De vroegste documentatie van box braids was zo’n 3000 jaar geleden in Egypte. Ook andere landen in Afrika hebben zo hun eigen vormen van box braids ontwikkeld in dat tijdperk. Wat erg belangrijk is bij het zetten van box braids is dat je goede passé’s maakt. Dit doe je met een zogeheten “rat tail comb”. Om te zorgen dat het haar niet gaat pluizen, breng je ook een laag verzorgende crème aan.

Cornrows en professionaliteit

Als laatste zijn ook cornrows een status symbool. Een Ethiopische keizer droeg deze stijl zo’n 250 jaar geleden al. Daarnaast worden cornrows in Caribisch gebied canerows genoemd. Dit verwijst naar sugar cane, wat in de tijd van de slavernij door Afrikaanse slaven werd verbouwd. Tegenwoordig wordt het niet meer zo erg met de slavernij geassocieerd. Afro Caribische mensen dragen deze stijl juist om te laten zien dat zij trots zijn op waar zij vandaan komen.

Wat mag dan wel zonder dat het culturele eigening is?

Op deze manier denk je misschien dat er geen enkele beschermende stijl meer gedragen mag worden. Toch kun je prima je haar in twee vlechten invlechten. Ook mag dit in de stijl van cornrows, zolang het maar geen echte cornrows worden. Dat gaat dan weet net te ver. En denk nou niet dat het allemaal wel kan. Heb een beetje respect voor je medemens. Dat mag best in deze gevoelloze wereld van vandaag de dag.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.