De evolutie van kapsels door de jaren heen

De evolutie van kapsels door de jaren heen

Onze lokken hebben heel wat veranderingen doorstaan, door de eeuwen heen! Kapseltrends zijn door de eeuwen heen sterk geëvolueerd, beïnvloed door verschillende factoren. Welke factoren? Cultuur, sociale normen, technologische vooruitgang en zelfs politiek! We gaan daar in deze blog op in en we geven jullie een beknopt overzicht van enkele opvallende veranderingen in kapseltrends door de geschiedenis. 

Oudheid tot de Middeleeuwen 

In de oudheid werd haar vaak gezien als een symbool van status en macht. Bijvoorbeeld in het oude Egypte droegen mannen en vrouwen pruiken en hadden deze pruiken vaak ingewikkelde haarstijlen. In de Middeleeuwen werden kapsels vaak bepaald door religieuze overtuigingen, met ingetogen stijlen voor vrouwen en kort geschoren hoofden voor de mannen tijdens bepaalde periodes. 

Renaissance en Barok 

Tijdens de Renaissance werden weelderige kapsels populair, met krullende lokken en haarstukjes voor zowel de mannen als de vrouwen. In de Barokperiode werden deze kapsels nog extravaganter, met hoge pruiken, die werden versierd met lintjes, bloemen en zelfs met miniatuurtaferelen. 

De 18de en de 19de eeuw 

De 18de eeuw zag de opkomst van gepoederde pruiken en pompadours voor de mannen. De vrouwen stapelden hun haar hoog op en versierden hun lokken met linten en juwelen. Toen haarjuwelen in de 18de eeuw populair werden, droegen de welgestelden en de mensen van adel deze juwelen. Deze juwelen werden gemaakt van goud, zilver, edelstenen en parels. De vrouwen droegen dure haarkammen, diademen en haarspelden die zeer kostbaar waren. Geen prulletjes van de drogist, zullen we maar zeggen.  Het waren echte statussymbolen! In de 19de eeuw werden meer natuurlijke stijlen populair, met langere krullen voor vrouwen en kortere, nette kapsels voor de mannen. 

De 20ste eeuw 

In de 20ste eeuw ontstond een ware revolutie in kapseltrends. Iconische stijlen, zoals de Bob uit de jaren ‘20m de Pompadour uit de 50er jaren en de lange golvende lokken uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Ieder decennium bracht nieuwe trends voort, van de strakke, gestileerde looks van de jaren ’80 tot de meer natuurlijke, nonchalante stijlen van vandaag. 

De pompadour is dus nog steeds een populaire haarstijl, maar vandaag de dag met een knipoog naar het verleden. We zien hem nu met een moderne twist. Het is een meer subtiele interpretatie van de klassieke pompadour, met kortere zijkanten en iets minder overdreven hoogte bovenop. Mannen kunnen ervoor kiezen om hun haar strak naar achteren te kammen met behulp van stylingproducten zoals wax of pommade. Vrouwen kiezen vaak voor een meer zachtere en golvende look voor een moderne uitstraling. 

De 21ste eeuw 

In de 21ste eeuw hebben we een diversiteit aan haarmodetrends gezien. Van de opvallende kleuren en edgy kapsels van de vroege jaren 2000 tot de natuurlijke, nonchalante looks die populair werden in het midden van het decennium. Later zagen we de opkomst van de man-bun én de terugkeer van retro stijlen zoals de pompadour en de undercut. Hedendaagse trends omvatten ook het omarmen van natuurlijke haartexturen en het experimenteren met verschillende haaracessoires zoals scrunchies en haarclips.