De geschiedenis van dreadlocks

dreads woosh

Best interessant om je eens te verdiepen in een hairtrend, die in ons koude kikkerlandje niet alledaags is. Dreadlocks. Maar wie dragen de dreadlocks? En wat is reden om voor dreadlocks te kiezen? Eerst wat info over de dreadlocks zelf.

Wat zijn dreadlocks

Dreadlocks zijn bundeltjes met vervilt haar. Vervilt haar is sterk krullend of kroezend haar dat helemaal samen is gaan klitten, omdat het niet gekamd wordt. Zulke dreadlocks zitten echt permanent in iemands haar, en je krijgt ze er alleen uit door ze weg te knippen. De Rastafari, aanhangers van Rasta Fari Makonnen, die later werd gekroond tot keizer Haile Selassie, hebben meestal natuurlijke dreadlocks in hun haar.  Ze noemen hun dreadlocks rasta’s of natty dread. Aanhangers van Rastafari noemen zichzelf ook wel Rasta Rebels. Hun dreadlocks zijn een teken van hun eigen identiteit. Veel dreadlockdragers laten ze heel lang worden, soms tot op hun heupen.

Moderne dreads

Er zijn tegenwoordig genoeg kapperszaken waar je dreadlocks in je haar kan laten zetten. Vaak wordt daar synthetisch haar voor gebruikt. De dread begint met een klein vlechtje en daaromheen wordt dan de dreadlock gemaakt. Omdat er hier geen sprake is van vervilt haar, kunnen zulke dreads ook gemakkelijk weer uit je haar worden gehaald. Af en toe kom je iemand met dreadlocks tegen, die heel creatief is geweest, door mooie kleuren synthetisch haar in zijn of haar dreadlocks te laten verwerken. En ja…. En zijn ook veel vrouwen met dreadlocks!

Farao’s en Kelten

Duizenden jaren geleden bestonden dreadlocks al. Ze heetten toen natuurlijk anders.  Er zijn afbeeldingen gevonden van de oude farao’s die dreadlock pruiken droegen! Voor de Farao’s was de pruik met dreadlocks, waaraan vaak een stierestaart werd bevestigd, een teken van veel kracht en macht. Ook de Kelten hadden tradities met het dragen van dreadlocks.

Priesters in Ethiopië

Christelijke priesters in Ethiopië dragen al  honderden jaren hun lange dreadlocks. Hun haar is heilig voor ze en ze mogen hun haar zelfs niet knippen. Maar er zijn meer dreadlock-dragers bekend. Zo zijn er de Rasta-Boedhisten in Japan, Maori’s in Nieuw Zeeland en meeerdere Afrikaanse stammen, allemaal dragen ze hun haar in dreadlocks.

Waar komt de naam ‘dreadlock’ vandaan?

De term dreadlocks is voor het eerst in Jamaica gebruikt. De Rastafaribeweging is daar in Jamaica ontstaan. Bob Marley (ook een Jamaicaan) had ook dreadlocks. Hij was een beroemde reggaemuzikant. Vaak denken mensen dat alle reggaemuzikanten Rastafari zijn, maar dat is niet altijd zo.  Wereldwijd zijn er miljoenen mensen die hun haar in natuurlijke en niet-natuurlijke dreadlocks dragen. Sommigen doen het uit religieuze overwegingen, anderen omdat het de traditionele haardracht van hun stam of cultuur is.