In de loop van de geschiedenis is het bewezen, dat mensen zich interesseerden in het versieren van hun uiterlijk. Door de eeuwen heen zochten zowel mannen als vrouwen naar manieren om hun uiterlijk te verbeteren. Niet alleen voor beauty maar soms ook als camouflage of als dreigende oorlogs-look. Ze wilden bijvoorbeeld woester lijken, zodat hun vijand of wilde dieren bang voor ze zouden worden. Of ze wilden zichzelf aantrekkelijk maken voor een geliefde.
Haarkleuringen
Eén van die methoden was het kleuren en/of het versieren van het haar. Archeologen hebben ontdekt dat mensen in vroegere tijden allerlei manieren gebruikten om dat doel te bereiken. Denk daarbij aan planten, insecten en mineralen voor het schilderen, kleuren en versieren van hun lichaam.
De oude Egyptische Beschaving
Het kleuren van haar is ooit begonnen in de tijd van de Egyptische Farao’s rond 1500 vóór Christus. Ze gebruikten henna om hun grijze lokken te verdoezelen. Vooral de vrouwen van toen gebruikten deze haarkleurings methode. Henna kleurt het haar bruin tot rood, afhankelijk van hoeveel henna er gebruikt wordt en met welke vloeistof het aangemaakt wordt. De Egyptische vrouwen mengden de henna met een vloeistof waarin hibiscus werd gedaan, zodat het heel donkerrood kleurde. In sommige culturen wordt henna ook vandaag nog gebruikt om getekende figuurtjes op de handen en de voeten te kleuren.
De Vroegere Kelten
De Kelten hadden weer een andere manier van haarkleuring ontdekt. Zij gebruikten rabarber om de kleuring te maken. Vandaag de dag gebruiken wij ook nog steeds rabarber, maar dan om het op te eten. Het smaakt nogal zurig en niet iedereen houdt ervan.
Henna vandaag
Een goede henna is puur biologisch en ook 100 % organic. Henna is een 100% natuurlijke kleurstof en het is zelfs goed voor je haar. Henna verbetert de de haarstructuur, geeft een natuurlijke glans en zelfs meer haarvolume.
De Romeinen
In feite waren het de Romeinen (het tegenwoordige Italië), die weer een andere manier van haarkleuren ontdekt hebben. Zij gebruikten hiervoor kurkuma. Jawel… hetzelfde goedje dat wij tegenwoordig als een superfood beschouwen. Ook drinken we het in combinatie met thee, gember of andere producten.
Als kurkuma gemengd, met water of olie, in het haar aanbrengen wordt het een oranje kleur. De Romeinen vonden het trouwens ook mooi, om hun haar zwart te kleuren. Daarvoor legden ze bloedzuigers in lood, zodat ze zwart werden. Helaas was dit spulletje supergiftig, en mensen gingen soms na een naar ziekbed zelfs dood. Dus dat werd stopgezet.
Haarkleur en de betekenis ervan
Door de eeuwen heen werd de kleur van iemands haar heel belangrijk geacht en het had diverse betekenissen in verschillende tijdperken:
- Rood haar had een culturele of sociale betekenis, vooral in de 1ste eeuw vóór Christus bij de Galliërs. Mensen met rood haar behoorden tot een hogere klasse.
- Helaas voor roodharigen in de Middeleeuwen; Toen was het een teken van hekserij!
- Blond haar was voor mensen die hoog op de sociale ladder stonden, vooral tijdens de Renaissance. Blonde vrouwen waren dan engelachtig!
Zelf leren kleuren? Dit kan in een 10 lessen duurdere kleuren cursus bij Hair Kappersopleiding!