De modekapsels van toen en nu

De modekapsels van toen en nu

Best leuk om te zien, hoeveel verschillende kapsels er eigenlijk zijn! Het verlangen naar een individueel uiterlijk heeft mensen al eeuwen geïnspireerd om met veel fantasie en creativiteit nieuwe looks te bedenken. Vlechten, dreadlocks, suikerspinnen, mohawks, matjes en skinheads. Te veel om op te noemen! Laten we er een aantal beschrijven, just for fun!

  • De chignon. De chignon is eigenlijk gewoon een mooi gedraaide knot, die laag in de nek gevormd wordt. Het woord chignon komt van het Franse ‘ chignon du cou’. Wat letterlijk ‘nek van de hals’betekent.

  • De bouffant. Ook het woord bouffant komt uit het Frans.  Het betekent : opblazen of uitblazen. De bouffant is een hoog getoupeerd kapsel, maar de zijkanten van het haar hangen omlaag over de oren. Nodig: veel haarlak!

  • De page De page is een kapsel waarbij het haar overal even lang wordt geknipt, alsof er een bloempot op iemands hoofd is gezet en daarlangs alles is afgeknipt.

  • De pijpenkrul. Een pijpenkrul is een oude haarmode, waarbij het haar in lange spiraalvormige krullen wordt gevormd. Het haar wordt vochtig om een vinger of een strook papier of stof gedraaid. Door het zo te laten drogen, ontstaat er dus een pijpenkrul.

  • De overkammer. De overkammer is in feite een man die kalend is en zijn kaalheid wil verstoppen. Ze worden wel steeds minder in aantal, omdat tegenwoordig veel mannen gewoon hun hoofd kaal scheren en zich niet meer schamen voor hun kaalheid. Door het overgebleven haar over de kale delen van zijn hoofd te kammen, verbergt hij zo de kale plekken. Nou, dat is dus de man die zich er niets van aantrekt, en zijn bolletje kaal heeft geschoren. Gelijk heeft ‘ie, want dat overkammen is best een lastige klus!

  • De hanenkam. Dit is een kapsel waarbij het hoofd kaal geschoren wordt, behalve bovenop het hoofd. Het haar dat nog op het hoofd zit, wordt dan recht omhoog gehouden. Om dit goed te laten lukken, gebruiken deze mohawks producten, zoals behangerslijm(jawel!), haarwax of supersterke haargel.

  • Emo kapsel. Dit is een vrolijk gekleurde look voor jonge enthousiastelingen. Het haar wordt gekamd met een lange, zijwaarts hangende pony. Het haar wordt wel eerst getoupeerd en het moet over de oren hangen aan de zijkanten. Als final touch sprayen ze er een of meerdere kleurtjes in.

  • De vetkuif. De vetkuif was vooral in de jaren vijftig en zestig superpopulair onder rock en roll fans en nozems;(nozems waren vooral in die vijftiger en zestiger jaren actief; spijkerbroeken en leren jacks, en een enorme vetkuif was hun look). Het lange haar bovenop hun hoofd werd naar voren gekamd en in model gebracht met pommades. Achter in de nek werd het kortere haar naar elkaar toegekamd in de vorm van een ‘kippekontje’.

  • Afro kapsels. De naam ‘Afrokapsel’is afkomstig uit Amerika. De daar wonende Afro-Amerikanen begonnen met de Afrostijl looks in de zeventiger jaren. Hun kroeshaar zit dan als een grote bol om hun hoofd heen. Het is een kapsel dat alleen geschikt is voor kroeshaar.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.