Echte haarproblemen en wat kan je eraan doen?

haarproblemen

Haarproblemen komen regelmatig voor, dat mensen te maken krijgen met een haarziekte of ernstig haarverlies. Denk daarbij aan haaruitval, plotselinge kaalheid of enkele kalende plekken op je hoofdhuid. Sommige vormen van kaalheid zijn erfelijk, maar andere vormen kunnen komen door medicijngebruik, ziekte of zelfs stress. Daar zit niemand op te wachten! Maar het is een feit en we gaan die situaties in deze blog bespreken.

Haaruitval over de hele hoofdhuid ( Alopecia Diffusa)

Verlies je plotseling veel meer haar dan je normaal verloor tijdens het borstelen van je haar? Als je merkt dat je op je hele hoofd haar aan het kwijtraken bent, heb je misschien Alopecia Diffusa. Door deze ziekte is je hoofdhuid overal door je haar heen zichtbaar. Alopecia Diffusa kan veroorzaakt worden door een ziekte van de schildklier, stress, medicijngebruik  of een ernstig tekort aan vitaminen en mineralen. Raak dus niet meteen in paniek, want vaak is er nog wel een oplossing! Je haar is door zo’n oorzaak als het ware in een rustfase terechtgekomen.

Haaruitval door teveel spanning op het haar ( Tractie Alopecia)

Het klinkt onwaarschijnlijk, maar het is echt waar! Door teveel trekkracht of grote spanningen op het haar kan haaruitval ontstaan! Wat veroorzaakt die grote spanning? Een te strakke paardestaart of knot die dagelijks gedurende een lange periode gedragen wordt. Dreadlocks of te strakke vlechten. Het geeft niets als je af en toe je haar mooi vlecht of een paardestaart draagt, maar zelfs je haar heeft ontspanning nodig!

Kale plekken op het hoofd ( Alopecia Areata)

Deze vorm van kaalheid komt slechts zelden voor: bij ongeveer 1,5% van de mensen. Bij sommige mensen zie je een kale plek in een baard, bij anderen op het hoofd. Het kan om één klein plekje gaan of om grotere delen van het hoofd. De precieze reden hiervoor is niet duidelijk. Wat wel een bekend gegeven is, is dat de haarwortels geremd worden in de groei van het haar. Het gevolg is dat er of helemaal geen haar meer uitgroeit, of alleen zwakke haren die snel afbreken.

Haarverlies door een psychiatrische ziekte ( Trichotillomanie)

Misschien een beetje apart om dit te lezen, maar het komt voor dat mensen hun eigen haar uit hun hoofd trekken. Deze mensen hebben een ziekte, een psychiatrische aandoening. In feite is dit dus geen haarziekte. Het komt wat vaker voor bij jonge kinderen en tieners. En het gebeurt zelfs vaker bij meisjes dan bij jongens. Meestal stoppen de kinderen ermee als ze wat ouder worden.

Verwarring

Het gebeurt wel eens dat artsen of familieleden Trichotillomanie en Alopecia Diffusa met elkaar verwarren. Trekt de patient nou wel of niet zelf zijn haar uit zijn hoofd, of is het toch Alopcia DIffusa? De diagnose moet dan wel correct gesteld worden, want het belang van een goede voeding, verkeerd medicijngebruik of goede voedingssupplementen kan hier een wereld van verschil betekenen. Als de patient getest wordt of hij of zij een schildklierafwijking heeft, zal er veel duidelijk worden!

Op zoek naar andere oplossingen en haarproblemen? Lees dan deze blog.