Een koffieautomaat op de zaak

Een koffieautomaat op de zaak

Wat is er nou gezelliger dan je dag op het werk beginnen met even samen een bakkie doen? Kopje koffie, samen een beetje bijkletsen met je personeel of collega’s. Dat is goed om je sociale contacten op peil te houden en te weten wat er zich allemaal afspeelt op de werkvloer. Je dag gaat gewoon beter van start! Maar… voordat die koffie ingeschonken kan worden, moet er wel eerst een koffieautomaat aangeschaft worden. En die zijn niet goedkoop! Je kunt ook nog besluiten om een koffieautomaat te kopen waar je alleen tegen betaling koffie kunt pakken. Dit is handiger als er veel bezoekers aanwezig zijn in het gebouw.

Hoeveel koffie wordt er gedronken?

Dat is een goede vraag. Hoeveel koffie er wordt gedronken is uiteraard afhankelijk van het aantal koffiedrinkende personeelsleden. Bovendien moet je weten hoe vaak er gepauzeerd wordt. En hoeveel klanten er dagelijks gebruik maken van de koffieautomaat. Heb je een vergaderlocatie waar bedrijven dagelijks hun vergaderingen houden? Dan zullen er zeker liters meer koffie geschonken worden, dan bij een bedrijf dat 10 man personeel in dienst heeft, die per persoon 2 of 3 kopjes koffie per dag drinken. Dat in ogenschouw nemend, volgt deze vraag: Is koffie aftrekbaar voor de belasting?

Is koffie aftrekbaar voor de belasting?

Afhankelijk van de bedrijfsvorm waarmee je werkt is het antwoord dit: Ben je ZZP’er, dan is het niet aftrekbaar! Helaas is koffie alleen aftrekbaar als het een bedrijf betreft met meerdere werknemers.De koffieautomaat moet afgeschreven worden op jaarbasis, de BTW (6%) over de aankoopprijs van de koffie mag verrekend worden in je omzetbelasting. Vraag in elk geval altijd eerst even advies van een belastingadviseur of bij de belastingdienst zelf.

Over de koffie

Vraag je aan je personeel wat bijdraagt aan het plezier op het werk, is steevast het antwoord: “Goede koffie!”. Er zijn zelfs onderzoeksresultaten bekend, waar de werknemers goede koffie op het werk prefereren boven een computer van de zaak of een extra vrije dag! Ook je klanten of andere bezoekers van de zaak stellen een lekkere kop koffie zeer op prijs. Vers gebrande koffiebonen zorgen natuurlijjk voor een heerlijk kopje koffie, maar ook de snelfiltermalingen verzorgen een prima bakje leut.

Tijdbesparend

Hert is in elk geval een feit, dat een koffieautomaat tijd bespaart. In plaats van filterkoffie te zetten en te moeten wachten tot de koffie gezet is, maakt de automaat elk kopje koffie lekker vers en snel klaar.

Het nodige onderhoud

Zoals elk ander apparaat moet ook de koffieautomaat goed onderhouden worden. Sowieso moet de machine dagelijks gereinigd worden. Het onderhoud wordt meestal bij de aanschaf van de machine afgesproken met de leverancier.

Soorten koffie

Tot slot nog dit; Ga je voor capsules, pads of cups? Of heb je liever gemalen koffie of vers gebrande koffiebonen? Besluit wat voor jouw bedrijf het meest praktisch is. Is een grote koffieautomaat in bijvoorbeeld de kantine of in de kapsalon een must? Schaf dan een kleine koffiemachine aan voor het directiekantoor. Zo heeft iedereen gemakkelijk toegang tot de koffie.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.