Extreme haaruitval door corona? Ja, het komt voor!

Extreme haaruitval door corona? Ja, het komt voor!

Extreme haaruitval door corona? Ja, het komt voor!

Voor veel coronapatienten zijn de (overal bekende) symptomen: verlies van reuk, niets kunnen proeven(geen smaak), hoesten en verkoudheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Maar er is één symptoom waarvan we nog niet zo veel afweten: namelijk het verlies van behoorlijk veel haar. Het valt letterlijk bij bosjes uit! Het is voor vrouwen echt traumatisch, maar ook mannen raken niet graag hun haardos kwijt!

Naar de huisarts

De meest logische eerste stap is voor de meeste mensen eerst even de huisarts bellen. Je zou kunnen denken aan de bijwerking van medicijnen die je slikt, of aan erfelijke kaalheid in de familie. Als deze redenen uitgesloten kunnen worden, zal de huisarts je meestal doorverwijzen naar de dermatoloog. Daar kan je getest worden op alles wat je maar zou kunnen bedenken, maar als daar ook niets uitkomt….wat dan?

Misschien word je wel naar huis gestuurd met: waarschijnlijk je leeftijd. Nou, niet acceptabel voor de meeste mensen die dit overkomt, want bijvoorbeeld 35 of 40 jaar is geen leeftijd om je haardos al te verliezen!

Bloed testen op antistoffen

Het beste advies wat we kunnen geven, is dat je terug gaat naar je huisarts en hem/haar vraagt om je bloed te laten testen op antistoffen. Daar kan dan uit op worden gemaakt dat je corona hebt gehad (als je dat nog niet wist!) en dat de haaruitval waarschijnlijk ook een gevolg is van de corona.

Een logisch gevolg van deze uitslag is, dat je naar een haarspecialist gaat. Die zal dan verder onderzoek doen. Bijvoorbeeld bij een Nederlandse jonge vrouw bleek, dat ze 80% van haar haar kwijt was door het coronavirus.

Eén op de vier coronapatienten in het ziekenhuis overkomt haaruitval

Volgens dermatoloog Rick Waalboer-Spuij(Erasmus MC,Rotterdam) is het normaal dat mensen haarverlies hebben. Iedereen verliest 50-100 haren per dag. Maar door een ziekte kan dat dus verergeren. Zo ook dus bij coronapatienten. Uit internationale studies blijkt dat één op de vier patienten die in het ziekenhuis waren opgenomen omdat ze zware coronaklachten hadden, te lijden kregen onder haarverlies.

De meest logische verklaring hiervoor is, dat de haarzakjes te weinig zuurstof hebben gekregen door de Covid-19, gedurende langere tijd.

Wenkbrauwen en wimpers ook kwijt

Bij de meeste mensen die hun haar kwijt zijn geraakt door corona, verdwijnen ook de wimpers en de wenkbrauwen (gedeeltelijk). Uit de onderzoeken blijkt  wel, dat de haargroei later wel weer terugkomt bij deze groep mensen, die zoveel haar zijn verloren door Covid-19.

Het is dus een kwestie van tijd voordat het haar weer een beetje terug zal komen, maar daar zal toch echt tijd over heen moeten gaan.

Tijdelijke oplossing

Gelukkig leven we in een tijd dat we een goede oplossing kunnen vinden, totdat het haar weer terug zal groeien.

  • Je kan een pruik dragen om de kaalheid te verbergen. Ga dan wel voor een goede pruik met echt haar, die niet zal irriteren bij het dragen. Ook handig voor een toekomstige bad hair day!
  • Je kunt je wenkbrauwen bijtekenen of voor ombre powder brows kiezen.