Frizzy haar: Oorzaak en verzorging

Frizzy haar, pluishaar, statisch haar… Het heeft vele namen, maar het is eigenlijk allemaal zo’n beetje hetzelfde. Je haar wil gewoon niet doen wat jij wilt! Meestal is dat ook nog nog eens op momenten, dat het jou totaal niet uitkomt. Wil jij ook van die frizzy momenten af? In deze blog gaan we het hebben over de meest voorkomende oorzaken én we gaan een aantal handige tips met je delen! In ieder geval moet je weten, dat je niet alleen met het frizzy haar probleem zit. Heel veel mede-frizzy haar broeders en zusters zitten met dezelfde issues!

Hoe ontstaat frizzy haar?

Vaak gebeurt het als de winter nadert en heb je er ’s zomers bijna geen last van. Het lijkt erop dat je er het meeste last van hebt als de herfst en de winter in het land zijn.  Frizzy hair onstaat omdat je haar erg uitgedroogd is. Dat komt door de combinatie van koude, natte weersomstandigheden buiten en droge, warme lucht binnen van de centrale verwarming. Dat doet je kapsel geen goed!

Droog haar absorbeert in feite meer vocht in natte omstandigheden. Misschien denk je, dat dat juist goed is. Maar het tegendeel is een waarheid als een klok. Je haren gaan namelijk opzwellen, met als gevolg een frizzy effect!

De oorzaken van frizzy haren

We hebben het niet over genetische erfelijkheid. We praten over frizzy haar door omstandigheden van buitenaf. En de ene persoon is meer ontvankelijk voor frizzy haar dan de ander! Maar er zijn wel duidelijk oorzaken die het verergeren. Je kunt wel degelijk actie ondernemen!

  • Allereerst bepaalt je shampoo en conditioner een rol. Gebruik je de verkeerde shampoo voor jouw haartype, dan kan er ook pluizigheid ontstaan. Er zijn goede anti-pluis shampoos te koop, die frizzy haar kunnen voorkomen. Meestal gaat het hier om shampoo zonder sulfaten, welke op een natuurlijke basis is samengesteld. Als je niet zeker bent welke shampoo je moet gebruiken, raadpleeg dan je kapper. Hetzelfde geldt ook voor je conditioner.
  • Met een shampoo, hoe goed die ook is voor jouw haartype, was je alle beschermende olieën uit je lokken. Was je haren daarom niet vaker dan 2 keer per week met shampoo.
  • Douche niet te heet! Ook te heet water verwijdert alle beschermende, van nature aanwezige olie, uit je haardos.
  • Bereid je lokken voor op de regen, door een haarolie in aan te brengen voordat je naar buiten gaat. Hierdoor is het beter bestand tegen de regen. Door je haar in een strakke knot te doen, glijdt de regen er zó vanaf!
  • Je föhn, haardroger of stijltang veroorzaken niet alleen hitte, maar ook droge lucht. De grote veroorzakers van frizzy hair!
  • Dep je haar na het douchen droog, en wrijf vooral niet hard met een handdoek. Jebeschadigt hierdoor de structuur van je lokken en frizzy haar is het gevolg.
  • Slaap op een satijnen kussensloop. Je zult direct een positieve invloed op je haar bemerken.
  • Verwen je haar af en toe met een verzorgende treatment. Even een haar-verwen-momentje! Doe er een verzorgend haarmaskertje in en laat het geduldig zijn werk doen.