Wel vaccineren, niet vaccineren?

vaccinatie

Was heel Nederland weer geel geworden (wat nog geen groen is, natuurlijk), zagen we vandaag op het nieuws dat onze mooie provincie Limburg weer tomaatrood is op de kaart. Corona is hier dus de wereld nog niet uit. Helaas. Nou hebben heel veel Nederlanders zich al laten vaccineren. Op dit moment (half oktober 2021) is 77 % procent van de Nederlandse bevolking volledig gevaccineerd. Mensen die één Janssen vaccinatie hebben gehad of twee andere vaccinaties zijn volledig tegen Covid-19 gevaccineerd. Ook kappers hikken op tegen de problematiek van Corona.

De laagste opkomst voor de vaccinaties is op het eiland Urk en de hoogste opkomst is op Schiermonnikoog. Van de grote steden heeft Rotterdam de laagste opkomst.

De jeugd tussen de 12 en de 17 jaar

Op dit moment is van de jongeren tussen de 12 en de 17 jaar ongeveer 40% volledig gevaccineerd.

Komt er een vierde golf in oktober/november 2021?

We horen het geregeld op de televisie. Virologen houden wel degelijk rekening met een vierde golf in deze nare coronapandemie. De cijfers waren redelijk gedaald, maar nu zit er weer een stijgende lijn in. Hoe komt dat toch? Vooral onder de jeugd waart het virus rond. Hoe erg is dat dan?

In de ziekenhuizen zien ze de opname cijfers teruglopen, maar er zijn wel meer besmettingen in nachtclubs en door feesten. Gelukkig hebben we hier in Nederland voldoende vaccinaties en vaccins. Maar niet iedereen wil zich laten vaccineren.  En mensen zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren.

Wel vaccineren, niet vaccineren?

Het heeft te maken met angst voor het onbekende. Weigeraars zijn bang voor de gevolgen de vaccins. Een veelgehoorde uitspraak is: “We weten niet wat het vaccin over een paar jaar met mijn gezondheid doet!”. Daar hebben ze gelijk in, want dat weten we niet. Maar Corona is geen grapje en we weten wel wat Corona doet met mensen die er erg ziek van worden.

Vaak zijn dat mensen die ouder zijn, of mensen met een andere ziekte zoals bijvoorbeeld diabetes of reuma, hart-en vaatziekten of longziekten. Velen zijn daarom door Corona overleden, wat heel tragisch is.

De Deltavariant

Helaas is er ook een andere soort Corona opgedoken: de Deltavariant. Deze Delta variant is nóg besmettelijker dan de Britse variant van de afgelopen winter(2020).  De cijfers rijzen meteen de pan uit, zodra er iets fout gaat met de maatregelen.

Gelukkig beschermen de vaccins ons wel tegen die varianten. Blijven vaccineren is dus erg belangrijk!

Vaccins

Een groot deel van de wereld kampt nog steeds met een ernstig tekort aan vaccins. Hierdoor zullen we telkens weer te maken krijgen met het virus. Want er wordt gereisd en mensen komen op de één of andere manier toch met elkaar in contact. We hebben te maken met een wereldwijd probleem, een pandemie dus.

Tot slot: Voor diegenen die zich niet willen laten inenten

Laat je in ieder geval testen als je klachten hebt of met iemand die besmet bleek in aanraking bent geweest. En houd je aan de basis afspraken!