Gespleten haarpunten, je haar wordt er niet mooier op!

Iedereen met lang haar heeft ze wel eens: gespleten haarpunten. Je haar ziet er onverzorgd mee uit. Maar de belangrijke vraag is: Hoe ontstaan ze? En ook denk je vervolgens: Hoe kom ik er vanaf en hoe kan ik ze voorkomen? Hoe komt het toch, dat de één er veel meer last van heeft dan de ander? Een heleboel vragen en wij gaan er in deze blog dieper op in, zodat je na het lezen veel meer te weten bent gekomen over gespleten haarpunten!

De haarstructuur

Om beter te begrijpen wat gespleten haarpunten zijn, gaan we eerst iets over de haarstructuur vertellen. Haren zijn gemaakt van keratine, dat in feite een soort eiwit is. Naast keratine zijn onze lokken ook opgebouwd uit lipiden (oliën) en water.   Op het moment dat een haar zich ‘omhoogwerkt’ door de haarwortel heen, wordt die haar gekeratiniseerd. De buitenste laag van een haar bestaat uit elkaar overlappende haarschubben. De middelste laag heet de cortex (gekeratiniseerde proteïnevezels) en de binnenste laag is een sponsachtige soort merg. Nu weet je meer over de opbouw van je haar. Als de haarschubben beschadigd raken zal de haarschors poreus worden.

Haar beschadigingen ontstaan door verschillende oorzaken:

 • Chloor en zeezout
 • Hittetools
 • Het schuren van je haren over kleding
 • Chemische behandelingen ( permanenten, verven, etc.)
 • Teveel aan je haar draaien of ermee spelen
 • Agressieve shampoo, koop liever een goede shampoo bij de kapper! Je hebt minder nodig en hij is daarom waarschijnlijk zuiniger in gebruik

Omdat de haarschubben geopend zijn, zal de kern van de haren onbeschermd zijn.

Hoe langer je haar, hoe ouder de haarpunten zijn

En hoe ouder de haarpunten, des te meer kans op gespleten haarpunten! Om je een voorbeeld te geven: Bij een haarlengte van 35 centimeter, zal je haar ongeveer 3 jaar oud zijn. Niet alleen je genen spelen een rol bij de gezondheid van je haardos, ook wat je ermee gedaan hebt. Geblondeerd, een permanent of een andere chemische behandeling?

Hoe kom je van gespleten haarpunten af?

Eerlijk gezegd: Knippen! Het is de enige oplossing. Een serum zal ze tijdelijk samenplakken. Je haar ziet er dan mooi uit, maar de schade zit er nog steeds. En al die producten die je beloven dat ze gespleten haarpuntjes kunnen repareren? Broodje aap verhaal!

Hoe kom je van die gespleten haarpunten af? Je zult ze eruit moeten knippen, geen andere oplossing.

Hoe voorkom je ze?

 • Was je haar niet vaker dan 2 maal per week, met een milde shampoo. Een goede shampoo bevat geen siliconen en andere schadelijke stoffen.
 • Zit niet te vaak aan je haar te friemelen
 • Varieer zoveel mogelijk met je haardracht. Dan in een knot of een staart, dan weer los of in een vlecht. Draag eens een haarband of een leuke clip
 • Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van hittetools
 • Borstel je lokken alleen als ze droog zijn. Natte haren breken of beschadigen te snel!

Samengevat: Knip die gespleten haarpunten eruit, en volg dan alle hierboven genoemde adviezen. Dan komt het vast goed!