Goede haarverzorging…mooi haar!

Goede haarverzorging…mooi haar!

Goede haarverzorging…mooi haar!

Wat onze moeders vroeger leerden van hun moeders, was: Borstel je haar iedere avond tenminste honderd keer, voordat je gaat slapen! En later leerden onze moeders ons weer: Spoel je haar uit en doe wat citroensap in het water! En wat doen wijzelf? Wij geven veel geld aan haarverzorgingsproducten uit. Shampoos, haarmaskers en conditioners. Maar wat heeft onze haardos nou echt nodig, om mooi en glanzend en gezond te blijven?

Oma had gelijk

Jazeker! Iedere dag je haar goed doorborstelen is echt goed voor je haar. Maar je moet wel wachten totdat je haar echt droog is na de douche, want nat haar is veel fragieler dan droog haar. Met een natuurharen borstel zal je haar niet zo gauw afbreken door het borstelen. Hiermee borstel  je bovendien ook stofresten uit je haar. En door het goed te borstelen zal het de volgende dag mooi glanzen, geef je je haar extra zuurstof en meer volume.

Hydratatie

Hydrateren, oftewel vochtinbrengende producten gebruiken, is een absolute must. Je kunt je haardos op allerlei manieren hydrateren. Je zou er iedere week een verzorgend haarmasker op kunnen doen, na het wassen met shampoo. Maar er zijn plenty andere opties! Je zou er een leave-in product op kunnen aanbrengen. Die hoef je dus niet uit te spoelen. Zeg maar een soort van dagcrème, maar dan voor je haar. Wie al deze methodes niet leuk vindt, kan dan nog naar een andere optie kijken. Namelijk: olie. Heb je nou erg droog haar, dan mag de olie in het haar worden gedaan vanaf je haarwortels tot en met de puntjes van je haar. Maar als je vettig haar hebt, doe de olie dan alleen op de haarpunten en de haarlengtes. Laat het even een half uurtje inwerken voordat je het gaat wassen. Je kunt er een paar druppels olijfolie, arganolie of monoi indoen. Net wat je zelf prettig vindt.

Hoe droog je je haar?

Heel voorzichtig! Doe het niet op een agressieve manier, maar ga rustig aan de gang. Doe een handdoek om je hoofd, en laat je haar een beetje aandrogen. Als je haast hebt kun je ook een haardroger gebruiken, maar niet te heet! Houdt de droger op tenminste 20 centimeter van je hoofd af en verander regelmatig van plek met de föhn. Het is in ieder geval nooit goed om met een hoofd vol met natte haren naar buiten te gaan, want in nat haar trekt de luchtvervuiling veel sneller.

Hoe was je je haar mooi?

Was je haar met masserende bewegingen, niet te hard. Gebruik geen shampoo met daarin siliconen! Het is waar dat je haar er even van gaat glanzen. Maar de laag siliconen die om iedere haar op je hoofd een film vormt, zal het gaan verstikken. Hierdoor wordt je haar al gauw dof en ongezond. We raden je dan ook aan, om het etiket van de shampoo even te lezen, voordat je hem koopt. Spoel je haar na het wassen met koud water, om de haarschubben te dichten. Resultaat: een mooie glans!