Goede scharen, borstels en kammen

haarborstel en kapperszaak

Goede scharen, borstels en kammen

Als je wilt genieten van je opleiding en je werk, is het gewoon een must om met goede spullen aan het werk te zijn.  Wat heb je nou nodig voordat je aan je kappersopleiding gaat beginnen? Hier lees je uitgebreid welke materialen fijn zijn om mee te werken. Ook vind je meer informatie over het onderhoud van al deze spullen. Ben je er zuinig op en onderhoud je ze goed? Dan zul je er nog lang na het afronden van je opleiding plezier van hebben.

De kappersschaar

Er zijn kappersscharen en er zijn kappersscharen. De goedkope scharen zijn beduidend minder van kwaliteit. Ze kosten uiteraard ook een stuk minder, maar je zult in de praktijk al snel bemerken dat het knippen er niet zo lekker mee gaat. Er blijven haartjes tussen steken en het is nauwelijks mogelijk om er goed mee te knippen. Een professionele schaar is van roestvrijstaal en de bladen van de schaar moeten echt zorgvuldig geslepen zijn. Je moet er ook heel precies met de puntjes van de bladen mee kunnen knippen.  Behalve de standaard kappersschaar, zijn er ook hele scharensets te koop. Met een herenschaar, een uitdunschaar en een effileerschaar. Verder zijn er ook scharen voor linkshandigen te koop.

Het onderhoud van je schaar

  • Allereerst; berg je schaar nooit op in het etui als hij nog nat of vochtig Dan kan er wat corrosie of roest aan ontstaan.
  • Laat je schaar alleen door een professional slijpen. Slijpservices werken met de juiste apparatuur en je schaar blijft goed knippen.
  • Leen je schaar nooit uit aan iemand anders. Hoe raar dat ook klinkt; je schaar gaat wennen aan jouw manier van knippen. Gebruikt iemand anders hem, dan knipt ie toch niet meer zoals jij het gewend was!
  • Doe geregeld een klein drupje olie op de bladen van je schaar, vlakbij de schroef.
  • Zorg dat je je schaar goed afstelt door de schroef op de bladen correct af te stellen. Zo wordt hij niet snel bot en blijft ie lekker soepel lopen.

Hoe kies je goede haarborstels en kammen

Er zijn zoveel verschillende haarborstels te koop, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je nou op letten bij de aanschaf van je haarborstels? Haarborstels worden gebruikt om haar te stylen, de klitten eruit te halen of om haar wat volume te geven. Zorg daarom dat je een borstel hebt die het haar ontklit. Dat is de grote platte borstel met vaak plastic pinnen met een klein bolletje erop. Dan zijn er de o zo belangrijke ronde borstels. Ook wel de krulborstel genoemd. Hiermee kan je haar drogen en in model brengen. Houdt je borstels goed schoon door ze aan het eind van elke dag even te wassen met een druppel shampoo en dan goed af te spoelen. De kammen koop je in dezelfde winkel als je borstels. Vraag daar om advies. Ook de kammen moeten goed schoon gehouden worden!

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.