Haarconditioner: welke conditioner moet je kiezen?

Iedereen weet zo langzamerhand wel wat conditioners zijn. Maar zijn ze echt zo goed voor onze lokken? Mag je alleen gebruiken als je haar te droog aanvoelt? Verbeteren ze de look en de kwaliteit van je haar of maken ze het juist alleen maar heavy en futloos? Moet het van haarwortel tot haarpunten aangebracht worden of juist niet?

Laten we alle twijfel maar gauw uit de wereld helpen en duidelijk vertellen waarom je precies conditioners moet gebruiken. Lees gauw verder!

Wat is een conditioner precies?

Meestal hebben de meeste mensen wel eens een conditioner gehad of staat ‘ie nog steeds op het planchet in je badkamer. In principe doen conditioners ongeveer hetzelfde als wat crèmes voor je huid doen. Ze zorgen voor een goede opname van vochtregulerende bestanddelen.

Meestal zitten er nog extra ingredienten in, zoals vitamines, plantenextracten of reparerende stofjes. Soms hebben conditioners een lage PH-waarde, waardoor geopende haarschubben goed afsluiten. Bovendien geven conditioners vaak een coating( een laagje als bescherming om iedere haar), anti-pluis, UV-filters, kleurpigmenten of versteviging.

Zijn er veel verschillende soorten conditioners?

Ja, er zijn heel wat soorten conditioners te koop, waardoor je soms gewoon niet meer weet welke je moet kopen! Daarom geven we hier een opsomming van enkele belangrijke soorten:

  • Deep penetrating conditioner/haarmasker. Deze conditioners zijn een zeer intensieve cremespoeling voor zwaar beschadigd haar, dat stug en broos is. Een hele goede is het Repair Haarmasker van Waterclouds.
  • Balsam conditioner. Dit is in feite een normale conditioner die wat extra zorg verleent aan je haar.
  • Intensieve reparerende herstelbehandeling. Zo’n behandeling is heel geschikt voor haar dat chemisch behandeld is door bijvoorbeeld een blondering, verfbeurt, straghting of een permanent. Wij hebben Olaplex no.3 en de Keratin Complex Vitalshot Goede producten die de moeite waard zijn!
  • Een Leave Inn conditioner. Dit is een conditioner die niet hoeft te worden uitgespoeld. Je kunt hem rustig in je haar laten zitten tot de volgende wasbeurt. Je haar wordt prima doorkambaar, en het wordt ook beschermd tegen de hitte van haardrogers en tegen de zon.

Hoe kies je een conditioner?

Vraag bij je kapper of drogist om advies, om te zien welke soort conditioner perfect bij jouw haartype past. Het hangt er ook vanaf wat jij zelf nodig hebt. Voor gekleurd haar wil je een product met kleurbescherming. Voor droog of juist vet haar moet je een conditioner hebben die daar tegen helpt.

Hoe moet je de conditioner in je haar doen?

Doe gewoon een hoeveelheid ter grootte van een 2 euromunt in je handpalm als je kort haar hebt (voor lang haar gebruik je natuurlijk meer). Wrijf dan je handen tegen elkaar en breng de conditioner al kammend met je vingers aan in je (handdoekdroge)haar. Begin in het midden van je haarlengte en werk dan richting de haarpunten. Je hebt de conditioner het hardst nodig voor de haarpunten. Door conditioner op je hoofdhuid aan te brengen, verstop je de haarzakjes en zal je haargroei vertragen. Laat hem 2 minuten inwerken en spoel hem dan goed uit.