Haarlak: Hoe gebruik je het?

Haarlak

Haarlak is in feite een vloeistof in een spuitbus die kapsels in model houdt. Er zijn verschillende manieren waarop de haarlak uit de fles of spuitbus komt: Met behulp van drijfgas komt het er als een fijne nevel uit, of zonder drijfgas. In dat geval moet het uit een pompflacon ‘gepompt’worden.

Hoe moet haarlak gebruikt worden?

We gebruiken haarlak om een kapsel in model te brengen en ook om het in model te houden. Het dient op droog haar gebruikt te worden. Je moet een spuitbus met haarlak op een afstand van ongeveer 25 cm van je hoofd af gebruiken. Doe je dat niet en spray je de haarlak vanaf een kortere afstand, dan zal er een witte waas op je haar komen te liggen. Of nog erger: Er komen allemaal kleine druppeltjes haarlak op je haar liggen, wat natuurlijk geen mooi gezicht is.

Nadat je haarlak op een plukje haar hebt gesprayd, is de pluk haar nog te bewerken en met de vingers in model te kneden. Nadat de pluk zit zoals jij het wilt, spray je er nog een beetje overheen. Zo voorkom je uitzakken of het uit model raken van het kapsel.

Als je graag meer volume in je kapsel wilt, kan je het beste ondersteboven hangen met je hoofd en dan de lak erop spuiten. Ga vervolgens weer rechtop staan en haal je handen rustig en voorzichtig door je kapsel. Het resultaat zal veel meer volume zijn!

Welke soorten haarlak zijn er?

Het grootste verschil zit ém in de hold van de verschillende haarlakken. Des te hoger het cijfer op de verpakking, hoe sterker de haarlak houdt. Lees verder om de diverse soorten haarlak te bekijken.

  • Light Hold Haarlak: Deze haarlakken hebben meestal nummer 1 of 2. Het zijn erg zachte haarlakken, die een dun laagje om het haar verzorgen. Hierdoor ontstaat iets meer volume en het kapsel zal losjes vallen. Vaak is dat een mousse die bij personen met dun haar gebruikt wordt.
  • Medium Hold Haarlak: Deze haarlakken met de nummers 3 of 4 op de verpaking vermeld, hebben een redelijke hold. De haarlak wordt niet te hard en een kapsel blijft redelijk goed in model gedurende de dag. Hij is eenvoudig weer uit te borstelen.
  • Strong Hold Haarlak/ Extra strong Hold Haarlak: Duidelijk de sterkste van de drie. Hij zorgt voor erg sterke hold, en wordt door veel kappers gebruikt bij het stevig föhnen of bij het watergolven. Want deze strong hold haarlakken laten een kapsel geruime tijd goed in model zitten. Voor korte kapsels kan deze Strong Hold Haarlak gemakkelijk een gel vervangen. Haarlak wordt in ieder geval beter verdeeld over het haar, dan een gel en is er grotendeels uit te borstelen.

Meer volume

Er zijn speciale volume hairsprays op de markt, die het haar niet verzwaren en prima voor extra volume kunnen zorgen. Dus je bent niet volledig afhankelijk van het trucje om op de kop te gaan hangen met je hoofd.