Haartoners: Waarvoor worden ze eigenlijk gebruikt?

Wie regelmatig zijn of haar haar laat kleuren bij de hairstylist, heeft misschien wel eens horen praten over ‘haartoners’. Maar wat ze precies zijn en waarvoor ze worden gebruikt?  In het kort kunnen we je vertellen dat ze in de wereld zijn, om mislukte kleuringen te verhelpen. Hoe dat precies in zijn werk gaat?Lees gauw verder en je vindt alle info in deze blog!

Wat zijn haartoners?

Haartoners zijn de ehbv (eerste hulp bij verfprobleempjes) bij haarkleuringen. Als je haar gekleurd is en er zitten vervolgens tinten in je haar waar je niet om gevraagd hebt… yakkie! Daar zit niemand om verlegen! Toners zijn dan dé oplossing. Toners hebben gekleurde pigmenten die direct die ongewenste kleur in je haar neutraliseren. Vervolgens heb je dan alleen die kleur in je haar, die je wilde. Mooi product!

Hoe werken die haartoners dan precies?

We zijn allemaal wel bekend met de ‘kleurcirkel’. In die cirkel bevinden zich primaire en secondaire kleuren. De kleuren die recht tegenover elkaar staan, zijn de complementaire kleuren. Bij het mengen van complementaire kleuren krijg je een neutrale, donkere kleur. De neutralisatie van de sprekende kleur is nu een feit.

Als er sprake is van een blondering van te voren wordt er een haartoner ingezet. Om het haar te blonderen, gebruikt de kapper bleekmiddel. Dit bleekmiddel verwijdert pigmenten, maar niet alle pigment! Daarom worden toners ingezet om ongewenste kleureffecten te voorkomen. Soms gaat het dus niet helemaal zoals de kapper het beoogde. Dan moet er extra toners worden ingezet om ongewenste kleuren te neutraliseren.

Waarom gebruikt de kapper toners?

Haartoners zijn een standaard onderdeel van een kleurbehandeling geworden. Ze zijn verantwoordelijk voor het vewijderen van ongewenste kleurtintjes uit het haar en bovendien versterken ze het effect van de behandeling. Toners kunnen van een blonde kleur een prachtige askleurige, roséblonde of zandbeige kleur maken. En nog veel kleuren zijn mogelijk, afhankelijk van welke kleur toner je gaat gebruiken.

Hoe weet ik welke haartoners voor mijn haar geschikt is?

  • Als je na het kleuren een ongewenste oranje gloed in je haar hebt? Dan moet een blauwe haartoner ingezet worden, want blauw neutraliseert oranje.
  • Is het probleem een geleige gloed in je haar? Dan zijn de paarse haartoners de oplossing. Paars neutraliseert geel. Je zou bijvoorbeeld thuis een krachtige zilvershampoo kunnen gebruiken.
  • En ja, een groene gloed bestaat ook! Wat moet je dan doen, als je wakker wordt en een groenharig persoon in de spiegel ziet? Dan moet er een rode haartoner worden ingezet, want rood neutraliseert groen! Gelukkig is er een oplossing! Groenig haar kan trouwens wel ontstaan na het zwemmen in chloorwater. Was dus je haar na het zwemmen met een goed reinigende shampoo.

Wij willen toch wel graag met onze lezers delen, dat we blij zijn met het bestaan van de toners. Want hiermee zijn nare haarkleurings problemen verleden tijd. Vroeger moest iemand nog een tijd met een ongewenste kleur rondlopen, terwijl dat dankzij haartoners volledig op te lossen is.  Ergo: Haartoners zijn de helden van de haarkleuringen!