Haaruitval door Corona? Ga niet met je handen in het haar zitten!

Haaruitval door Corona? Ga niet met je handen in het haar zitten!

Iedereen die ziek is geworden door Corona, heeft te maken gekregen met zware klachten of minder erge symptomen door het virus. De één is een beetje verkouden geweest, de ander is er heel erg ziek van geweest of nog erger. Eigenlijk kun je stellen, dat Corona door veel mensen anders is ervaren dan door anderen. Verkoudsheidsklachten, koorts, misselijkheid, buikklachten en ook verlies van smaak en reuk. Maar de nieuwste berichten spreken ook van een heel ander verschijnsel van het virus: haarverlies!

Telogen Effluvium (tijdelijke haaruitval)

“Telo-wat? “, zal je wel denken! Maar het is heus waar. Vooral vanuit de VS, waar bijna één-vierde van alle besmettingen wereldwijd plaatsvinden, horen we steeds vaker dat ex-coronapatiënten haarverlies ervaren. Dit gebeurt dan telkens nadat ze beter zijn geworden! Maanden na hun genezing beginnen deze mensen over hun hele hoofd haarverlies te ervaren. En dan spreken we niet over de gebruikelijke 50-100 haren per dag, die we allemaal dagelijks verliezen. Waarom bemoeit een luchtwegvirus zich met onze haardos?

Diverse redenen

Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Je moet dan denken aan allerlei ziektes, medicijnengebruik, chemokuren, ijzertekort of een veel te laag gewicht door extreme diëten. En dan zijn er nog andere factoren, één daarvan is stress. En het is juist stress die de veroorzaker blijkt te zijn van het haarverlies bij ex-coronapatiënten. Volgens een Amerikaanse website WebMD wordt door meerdere experts verteld dat Telogen Effluvium het gevolg is van de emotionele én fysieke stress, die mensen ervaren door Corona.

Meestal ontstaat Telogen Efflivium pas maanden na stressvolle ervaringen. Haarverlies over het gehele hoofd.  Mensen die veel stress hebben ervaren door Corona: door de lockdowns en werkverlies door Corona, kregen last van heftig haarverlies. Bovendien vielen de Coronagolven in tijden waarin mensen sowieso meer haar verliezen, namelijk in de lente en in de herfst.

Wat kan je er tegen doen?

Allereerst is het belangrijk om te weten, dat Telogen Efflivium een tijdelijke situatie is. Het is nooit fijn om te zien dat je haren er bij bosjes tegelijk uitvallen. Maar wat is wijsheid? Ten eerste raden we je aan als dit jou ook overkomt, om een afspraak bij je huisarts te maken. Die kan dan kijken of in jouw geval het haarverlies een erfelijke oorzaak heeft, of misschien samen met jou een andere reden én een oplossing vinden. Denk dan aan stress of medicijngebruik.

Bekijk je eigen leef- en eetgewoontes kritisch. Eet je gezond en regelmatig? Beweeg je voldoende? Vooral het sporten, fietsen of zelfs wandelen is een natuurlijke anti-depressieva. En een vrolijk mens voelt zich beter dan een gestressed mens! Maar don’t worry, be happy: In veruit de meeste gevallen van Telogen Efflvium geneest je eigen lichaam zichzelf en komt de haargroei terug. En ook zal de haaruitval afnemen totdat je haar weer in de oude staat is.

Maar het is van het grootste belang, dat je gezond leeft en eet. En dat je stress vermijdt en voldoende slaapt.