De overgang is een levensfase met meer stress dan voorheen. En als je dan ook nog eens veel haaruitval hebt, wordt het er niet beter op. Ook is één van de haarproblemen tijdens de overgang, dat het haar droger wordt en stro-achtig aanvoelt en soms ook haarbreuk erbij. Je wilt graag begrijpen wat er in je lijf allemaal gebeurt, maar ook dat moet je gaandeweg leren.
Na het 50ste levensjaar
Bij de meeste vrouwen treed de menopauze op na hun 50ste levensjaar, maar het komt ook vaak voor dat de overgang al bij jongere vrouwen begint. Meestal komt het haarverlies door de veranderde hormoonhuishouding in je lijf. Het komt bijvoorbeeld ook veel voor tijdens de zwangerschap, het gebruik van de anticonceptiepil en de premenopauze.
Waarom krijgen we haaruitval tijdens de overgang?
Onder andere is het hormoon oestrogeen verantwoordelijk voor de haargroei bij vrouwen. Oestrogeen stimuleert de groei van ons haar en beschermt de haarzakjes (follikels). Nadat de menopauze is begonnen en de menstruatie is gestopt, daalt onze oestrogeenproductie enorm. Het resultaat daarvan is dat de haargroei sterk vermindert ten opzichte van de jaren daarvoor.
Wat zijn de symptomen van haaruitval tijdens de overgang?
Helaas zijn de gevolgen stuk voor stuk vervelend voor de dames:
- De haargroei vermindert sterk, het haar wordt minder lang dan vroeger
- Het haar wordt dunner, omdat er minder haar op het hoofd zit.
- Het haar wordt droger
- Het haar breekt sneller
- De hoofdhuid is duidelijker zichtbaar rondom de kroon van het hoofd
- De frontale haarlijn bevat minder volume
- De haarscheiding lijkt breder
Blijft dit zo na de overgang?
Haarverlies dat begint tijdens de menopauze is meestal een tijdelijke situatie. De huisarts kan dat checken door je hormoonwaarden te controleren. En er is meer dat je kan doen om de situatie te verbeteren.
Wat zijn de beste oplossingen tegen haaruitval tijdens de overgang?
Aangezien ijzer een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van haaruitval, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je daar voldoende van binnenkrijgt. Ijzer kan als supplement geslikt worden, maar er is ook ijzer binnen te krijgen met het eten van bepaalde producten:
- Noten
- Spinazie
- Lever
- Groene groente
Daarnaast is biotine erg belangrijk, de ‘haarvitamine’. Eet daarom geregeld vis, wortelen, sla, tomaten, gevogelte, noten en bonen. Je kunt trouwens ook biotine (vitamine H) als supplement slikken. Kies wel een goede kwaliteit biotine, waar voldoende biotine inzit!
Shampoo voor tijdens de overgang
Ga voor een milde shampoo, geen agressieve shampoo. Want niet alleen je haar is dunner geworden, ook je hoofdhuid! Droog je haar na het wassen niet met een (ruwe) handdoek, maar met bijvoorbeeld een zacht oud T-shirt. En dan deppend, niet hard droogwrijven !
Eventuele behandelingen
Je kunt je haar en hoofdhuid laten behandelen met stimulerende middelen zoals minoxidil en methyl nicotinaat. Overleg wel eerst met je dermatoloog of de huisarts.
Verder is het aan te raden om aan stressmanagement te denken, want door teveel gepieker kan je ook last krijgen van haaruitval.