Haarverf kankerverwekkend?

Haarverf

Het is best logisch dat sommige mensen zich afvragen of het verven van het haar schadelijk is voor hun gezondheid. Gelukkig is dit niet geval. Er bestaat misschien nog onduidelijkheid over het verven van haar; Het zou slecht zijn voor de gezondheid, het haar beschadigen en het kan allergische reacties veroorzaken.

Onderzoek

Haarkleuringen en haarverven zijn enkele van de meest onderzochte cosmetische producten. De veiligheid van haarkleurstoffen wordt beoordeeld door Het Europese Wetenschappelijk Comité voor Cosmetica (de SCCP). Er is door hen bevestigd dat de mogelijke carcinogeniteit (kankerverwekkende werking) van haarverf onwaar is. Producenten houden zich aan de afspraken over de ingrediënten van haarverf en de veiligheid ervan is daarom gegarandeerd.

Ook het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek (ARC), dat een onderdeel is van de Wereldgezondheids Organisatie (WHO) concludeert dat haarverf niet kankerverwekkend is voor mensen.

Niet goed voor het haar, dan?

Er zitten natuurlijk wel chemische stoffen in bijna alle haarverf. De haarschubben van ons haar zijn normaliter gesloten, maar door het verven worden deze schubben opengezet. Helemaal als de haarverf waterstofperoxide bevat. Door vaak het haar te verven kan het droog en dof worden en na jaren zelfs dunner worden. Haren kunnen uiteindelijk ook breekbaar worden. Een goede verzorging van haar dat gekleurd is, is echt noodzakelijk! We komen hier zometeen nog op terug.

Haarverf die minder chemicaliën bevat

Naast het feit dat haarverf schade kan toebrengen aan het haar, kan het ook de hoofdhuid irriteren.  Het is en blijft tenslotte een chemisch proces. Zeker als iemand een allergie heeft voor bepaalde bestanddelen in haarverf.

Gelukkig merk je snel of je allergisch bent voor bepaalde stoffen in de haarverf.

Als je een gevoelige hoofdhuid hebt is het veel beter om je haar te laten kleuren bij de kapper. Thuisverf bevat vaak aggressieve stoffen en kappers hebben meer kennis van kwaliteitsverven met vriendelijkere bestanddelen. Bovendien zal de kapper ervoor zorgen, dat de verf zo min mogelijk in aanraking komt met je hoofdhuid.

Huidvriendelijkere producten

Haarproducten die minder dan vijf procent waterstofdioxyde en ammoniak bevatten, worden vaker gebruikt door kappers. Vraag je kapper naar de haarverven die hij gebruikt, om zeker te weten dat je haar niet zal lijden onder het kleuren.

Goede verzorging van geverfd haar

Uiteraard is het superbelangrijk dat je je gekleurde lokken én je hoofdhuid goed verzorgt. Dat doe je op de beste manier als je goede shampoo en conditioner gebruikt van hetzelfde merk, omdat die mooi op elkaar afgestemd zijn. De shampoo reinigt je haar en tegelijkertijd opent de shampoo de haarschubben. De conditioner sluit de haarschubben, nadat de verzorgende bestanddelen van de conditioner in je haar gedrongen zijn.

Vertroetel je lokken 1 x p/w met een verzorgend en voedend haarmasker. Zo zal het mooi blijven glanzen en voorkom je ook gespleten haarpunten.

Kam of borstel je haar niet als het nog nat is, want nat haar is zwakker dan droog haar. Begin met de droge haarpunten te borstelen en werk dan rustig omhoog. Nog wat glansspray voor verzorging en glans en voila!