Haarverlies door vitamine D tekort; broodje aap verhaal?

Haarverlies

Het is waar! Een vitamine D tekort kan wel degelijk zorgen voor haaruitval! Sowieso is vitamine D essentieel voor je algehele gezondheid, een tekort eraan kan zelfs depressie veroorzaken. Het schijnt zelfs dat er onderzocht is, hoeveel mensen op onze aarde een vitamine D tekort hebben. Volgens dit onderzoek is dat zo’n 50% van de wereldbevolking. Dat betekent nou niet meteen, dat de helft van de wereldbevolking met een kale kop rondloopt, maar toch, hè.

Vitamine D

Vitamine D bevordert de opname van calcium in je botten. Het helpt dus de botten en ook het gebit én je haardos gezond te houden. Het is ook wel afhankelijk van waar je woont. In landen met meer zonneschijn krijgen mensen automatisch meer vitamine D binnen. Want UV licht bevat vitamine D.

Vitamine D geeft je lijf en je immuunsysteem een flinke boost. Het houdt de botten sterk en de huid gezond. Het stimuleert de celgroei én vitamine D zorgt voor de aanmaken van nieuwe follikels(haarzakjes). Een tekort eraan wordt ook in verband gebracht met Alopecia(kale plekken op het hoofd).

Hoe krijg je vitamine D binnen?

 • Allereerst uit de zon. 10 Minuten per dag de zon laten schijnen op bijvoorbeeld je onderarmen is al genoeg. Vergeet trouwens niet een goede zonnebrandcrème te gebruiken.
 • Dan zijn er voedingssupplementen die vitamine D bevatten, Volgens de Europese voedsel veilig autoriteit is de inname van 10 microgram genoeg per dag. Voor senioren is dat trouwens 20 microgram.
 • Verder komt vitamine D alleen voor in dierlijke producten*en in bak-en braadproducten zoals boter en margarine.
 • Eieren
 • Rundvlees
 • Lever
 • Vis

Bij een te hoge hoeveelheid aan vitamine D kun je wel klachten krijgen, dus neem er niet teveel van in als supplement! De klachten kunnen dan zijn:

 • Duizeligheid
 • Hoge bloeddruk
 • Geen eetlust
 • Vermoeidheid

Als je dus zorgt dat je genoeg vitamine D in je lichaam hebt, op de manieren die we hier in deze blog besproken hebben, kan je dus een hoop ellende besparen. Niet alleen krijg je er sterke botten, gezonde tanden en een goed immunsysteem door, ook je haardos zal je dankbaar zijn. Je kunt er haaruitval mee voorkomen, of haarverlies in ieder geval sterk verminderen.

Vegetariërs

Diegenen onder ons die geen dierlijke producten willen eten, zoals vegetariërs en veganisten; Er zijn wel wilde paddenstoelen waar van nature vitamine D inzit. En dan zijn er natuurlijk margarines en bakboters. Dan zijn er voedingssupplementen waar plantaardige vitamine D aan is toegevoegd. De vitamine D komt dan uit Korstmos(lichenen), een zuiver plantaardige bron.

Dierlijke oorsprong

Vitamine D met een dierlijke oorsprong komt uit levertraan en wolvet.

Je kunt het in ieder geval altijd navragen bij de fabrikant van het supplement wat de ingrediënten zijn en of ze een plantaardige of dierlijke oorsprong hebben.

Conclusie:

Dit lijkt een beetje een biologieles te zijn geworden, maar het uitganspunt is dit: Vitamine D is belangrijk voor de gezondheid en ook voor een gezonde haardos!