Heb je ook vaak statisch haar? Is er iets tegen te doen?

Wat is staticiteit, hoe ontstaat het en waarom gebeurt het meestal in de winter? Je zult vast wel eens statisch haar hebben gehad, denk maar eens aan vroeger, toen je vaak in de speeltuin speelde. Steevast, nadat je van een glijbaan af was gegleden, stond je haren recht overeind. Eigenlijk heb je er in de drie andere seizoenen waarschijnlijk niet zo’n last van, maar ’s winters wel vaak!

Hoe ontstaat statisch haar?

Statisch haar ontstaat, omdat positief geladen deeltjes zich ophopen aan het oppervlak van je haren. Des te droger je haar is, hoe sneller deze deeltjes zich vermeerderen. En omdat ’s winters de lucht veel droger is dan in de andere seizoenen, zal ook je haar droger zijn. Vaak is iemands huid ‘s winters ook veel droger. Op een gegeven moment zullen de positief geladen deeltjes zich gaan afstoten, waardoor er omhoogstaande haren verschijnen, gepaard met het knetteren van je lokken.

De luchtvochtigheid is niet iets, dat we onder controle kunnen hebben. Maar we hebben wel andere oplossingen tegen statisch haar.

We zetten ze even op een rijtje:

  • Vermijdt indien mogelijk het gebruik van plastic kammen en haarborstels. (Weet je nog? Dat verhaal van de plastic glijbaan?). Plastic maakt je haar dus statisch. Gebruik daarom haarborstels en kammen van rubber of hout. Een houten borstel met dierlijk haar is het beste, zoals een varkensharen borstel. Er zijn zelfs haarborstels te koop, die tegen staticiteit werken.
  • Föhn je haren niet te heet: Het droogt je haren uit. Probeer daarom je haar natuurlijk aan de lucht te laten drogen. Of je kunt je föhn op de coole stand zetten. Gebruik in ieder geval altijd een hittebeschermende spray. Ook kan je overwegen om een föhn te kopen met een ionische stand.
  • Draag geen synthetische kleding, maar draag liever natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen of een katoenmix.
  • Schoenen met plastic zolen veroorzaken meteen staticiteit als je over tapijt of vloeerbedekking loopt. De wrijving van de zolen bouwt staticiteit op in je lichaam. Helaas kan deze staticiteit alleen ontsnappen uit je lichaam via je haar. Gevolg: Haren die rechtop overeind staan. Leren zolen zijn daarom beter, hierdoor wordt de staticiteit niet geleid.
  • Verzorg je haar goed met een hydraterende shampoo en conditioner. Werkt dat ook nog niet goed genoeg? Breng dan 2 keer in de week een voedend haarmasker aan. Minder droge haren zullen minder statisch zijn!
  • Soms zal het gebruik van haarlak ook helpen. Spray wat haarlak op je borstel en borstel dan direct door je haar, voordat de haarlak op gaat drogen. Je kunt ook je haar verzwaren met een haarserum. Breng een klein beetje serum aan op je handen, wrijf ze even tegen elkaar en breng dat aan op je haar. Ook dat zal je haren zwaarder en niet statisch maken.
  • Vreemde oplossing: Wrijf met een droogtrommeldoekje over je statische lokken heen. Je haar gaat er ook nog lekker van ruiken, dus een win-win situatie!