Help! Ik heb last van roos…

Help! Ik heb last van roos…

Help! Ik heb last van roos…

Witte schilfertjes op je schouders, wie heeft daar nou geen hekel aan? Roos is een afschilfering van de hoofdhuid, die op je schouders terechtkomt. Tegen wil en dank mogen we wel zeggen, want daar wordt niemand blij van. Waar het woord ‘roos’vandaan komt? Eigenlijk weet niemand dat precies. Misschien refereert het aan de vallende blaadjes van witte rozen? Maar lastig is het wel, zeker als je een belangrijke afspraak hebt en je wilt er perfect verzorgd uitzien!

Veel keuze in de bestrijding van roos

In de vorige eeuw hadden mensen geen keus en konden ze niets anders doen, dan met een borstel zo vaak mogelijk hun schouders afborstelen. Tegenwoordig is het een heel ander verhaal! Je kunt vandaag de dag bij de drogist of de apotheek een heel assortiment aan middeltjes kopen, die roos bestrijden. Roos kan ontstaan om verschillende redenen. Maar het gebruik van agressieve shampoo’s waar veel sulfaten inzitten, is er eentje van. Sulfaten drogen de hoofdhuid namelijk erg uit omdat ze de natuurlijke talg van je hoofdhuid verwijderen. Gevolg: een extreem droge huid en vaak dus ook roos. Gelukkig is dat een tijdelijke situatie, die weer goed verholpen kan worden!

Wat kunnen we doen tegen roos?

Er zijn anti-roos shampoo’s te koop bij de drogist, die de vorming van nieuwe huidcellen afremmen. Dan zijn er ook medicinale anti-roos shampoo’s te krijgen op recept, zoals het middel ‘ketoconazol’. Beide moeten rustig ingemasseerd worden, en dan moeten ze 4 minuten inwerken. Hierna goed uitspoelen. Doe je dat 2 keer per week, dan ben je snel van je schilfers af.

Enkele belangrijke adviezen:

  • Hitte is funest voor zowel je huid als je haar. Heet water waarmee je je haar wast, is slecht voor je haar. Het zal de roosvorming aanwakkeren. Ook zijn hete styltangen, krultangen en föhns niet bevorderlijk voor de gezondheid van je haar en hoofdhuid om dezelfde reden! Het is het beste om je haar aan de lucht te laten drogen en er met je vingers een druppeltje verzorgende haarolie in te kneden.
  • Je haar vaak wassen vergert roos? Nou, gelukkig niet hoor! Door het wassen van je haar verwijder je de dode huidcellen, voordat ze teveel zullen worden. Gebruik een goede anti-roos shampoo, kies nooit voor een agressieve shampoo!
  • Masseer je hoofdhuid. Door je droge, geschilferde hoofdhuid te masseren met olie (er zijn speciale hoofdhuid olieën met keratine te koop) voorkom je jeuk en bovendien zal de talgproductie van je huid gestimuleerd worden. Er bestaan zelfs haarscrubs!
  • Gebruik sowieso zo weinig mogelijk stylingproducten in je haar. Er zitten nou eenmaal ingrediënten in, die je hoofdhuid zullen irriteren. Probeer dat dus alleen te doen als je een bijzondere gelegenheid hebt.
  • De meerderheid van de bevolking in Europa heeft roos. Niet iets om je voor te schamen, dus! Ruim 70% van de mensen om je heen heeft last van huidschilfertjes en roos. Je staat er niet alleen voor! Door het 2 maal per week te wassen met anti-roos shampoo, kan ook jij met opgeheven hoofd rondlopen!