Help! Mijn haar is groen geworden na het zwemmen!

Chloor is niet de oorzaak van die lelijke groene gloed in je haar na het zwemmen in een zwembad. Veel mensen denken dat, maar in feite is de oorzaak koper. De koperdeeltjes in het zwembadwater hechten namelijk aan je haren, waardoor je haar die groene gloed krijgt. Maar er zijn nog meer redenen waarom onze lokken een grauwe, groene gloed krijgen. Je haar kan na het douchen al groenig ogen, als er koperen leidingen zijn. En je haar kan groen lijken omdat je haar geverfd is met een te koele kleur.

Je haar verven met een te koele kleur

Het haar bevat twee pigmenten: eumelanine en feomelanine. Als je haar nou warme kleurpigmenten mist, kan het dan die grauwe, groenige gloed krijgen.

Zwemmen in een zwembad

Zoals we net al verteld hebben, komt de groenige gloed in haar na het zwemmen, door de kleine koperdeeltjes in het zwembad water.

Koperen leidingen thuis

Hetzelfde groenige resultaat krijg je thuis na het douchen, omdat er koperen waterleidingen zijn. Dan, net als na het zwemmen in het zwembad, hechten de koperen deeltjes aan je haar. Een ander voorbeeld is, dat je na het dragen van een neppe zilveren ring een groene ring op je vinger hebt gekregen.

Hoe kan je een groene gloed voorkomen?

Belangrijk om te weten is niet alleen wat de oorzaak is, maar ook hoe je er vanaf kunt komen. En dan een nog veel belangrijkere reden: Kan je het voorkomen?  Tenslotte is voorkomen beter dan genezen!

  • Als je geblondeerd haar hebt en je wilt het verven? Dan is het verstandig om het niet te donker te verven of een kleur met asnuances te gebruiken. Het is verstandig om je lokken te laten voorpigmenteren met een spoeling, die rode kleurpigmenten bevat. Zo wordt de groene kleur in de haarverf geneutraliseerd.
  • Tijdens en na het zwemmen: Poel je haar direct na het zwemmen goed uit. Zo spoel je de meeste koperdeeltjes er weer uit.
  • Voor het zwemmen: Breng conditioner in je haar aan en doe het in een knotje. De conditioner vormt zo een beschermlaagje om elke haar heen. De koperdeeltjes zullen minder gemakkelijk aan je haar hechten. Om het nog moeilijker te maken voor de koperdeeltjes, kan je een badmuts dragen.

Hoe kom je er vanaf, als het kwaad al geschied is?

  • Was je haar met een anti-roos shampoo: Anti-roos shampoo is nogal aggressief en zal de kleur laten vervagen.
  • Maak zelf een middeltje: Maak zelf een middeltje door 2 eetlepels baking soda te mengen met 4 eetlepels citroensap en wat milde shampoo. Breng het aan in je haar. Wikkel dan plastic folie om je hoofd en laat het 30 minuten inwerken. Spoel het heel goed goed uit, was het met shampoo en breng een voedend haarmasker aan.

Waarom werkt baking soda?

Baking soda (natriumbicarbonaat) heeft een kleur oplichtende werking en citroensap ook. Hopelijk , als jullie na het zwemmen een groene waas over je lokken hebben, zal dit middeltje jullie helpen!