Help, mijn haar is groen geworden!

meisje met groen haar aan het zwembad met zonnebril

Je brengt een kleur aan op je geblondeerde haar en als het droog is geworden heb je een zeegroen kapsel. Nee, nee, nee! Ik ben geen zeemeermin en ik wil niet op de Hulk lijken! Natuurlijk zien we tegenwoordig geregeld mensen lopen met een blauwe, paarse of groene haardos. Maar niet iedereen wil die kleurtjes in het haar hebben. Is het nadat je je haar thuis geverfd hebt toch gebeurd? Geen paniek, in dit artikel wordt besproken hoe je groen haar kunt voorkomen en wat te doen als het toch gebeurd is.

Waarom ontstond die groene kleur in je haren?

De pigmenten die in je haar zitten, verdwijnen beetje bij beetje uit je haar als je het blondeert. Dit gaat zo door, totdat er alleen nog maar lichtblond haar overblijft. So far so good. Maar als je hierna besluit om je haar toch een donkere tint te geven, zoals donkerblond of lichtbruin, zal er een groene kleur ontstaan. Waarom? Omdat al het rood uit je haar is verwijderd tijdens het blonderen. En rood is de complementaire kleur van groen. Dat betekent dat het rood in je haar het groen als het ware tegenhoudt. Resultaat: in het haar zonder rode kleur werkt de donkerblond of lichtbruine kleur anders dan je wenst. En wordt je haarkleur groenig.

Een andere reden voor het ontstaan van groen haar

Het is heel goed mogelijk, dat je haar een groenige gloed krijgt, als je gezwommen hebt in het zwembad. En de reden daarvan is dus niet het chloor in het zwembadwater, zoals veel mensen zullen denken. De reden van de groene gloed in je haar is dat er ook koper in het zwembadwater aanwezig is. En koper legt als het ware een soort coating om je haar. En koper zorgt voor die groene kleur. Koper komt in het zwembadwater omdat er vaak koperen waterleidingen gebruikt worden, die wat koper in het water ‘dumpen’. Ook worden er, meestal in buitenbaden, algenbestrijders gebruikt. En daar zit ook koper in.

Hoe voorkom je die groene gloed?

Je kunt een aantal dingen doen om dat groene haar te voorkomen.

  • Als je geblondeerd haar gaat verven met een natuurtint slaat de groene kleur dus door. Gebruik daarom altijd eerst een kleurmousse of een spoeling aan die rood pigment We noemen dat voorpigmenteren.
  • Draag een badmuts als je gaat zwemmen. (Er zijn best leuke badmutsjes te koop!). Door de badmuts wordt je haar beschermd te het indringen van koper in je haar. Geen groen haar na het zwemmen, dus!
  • Breng een conditioner die siliconen bevat aan op je haar. De siliconen vormen dan een beschermlaagje tegen het koper in het zwembadwater.

Tip: laat je haar niet los tijdens het zwemmen, maar bindt het even op in een knotje. Dit maakt het het nog moeilijker voor het zwembadwater om in je haar te trekken.

Hoe los je het probleem van groen haar op?

Het gebruik van haartoners is de oplossing voor het verwijderen van de groene kleur. Haartoners bevatten rode kleurpigmenten. En die rode kleurpigmenten neutraliseren de groene pigmenten in je haar. Maar opgelet! Je moet steeds blijven checken of het groene al weg is. Als dat het geval is, meteen uitspoelen. Je hebt nooit de hele inwerktijd nodig! Maar het beste is toch, om je groene haarkleur bij de kapper te laten verhelpen. Zij weten precies hoe en zo kan er niets meer misgaan.

 

 

 

 

 

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.