Het Afrokapsel

Het Afrokapsel

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: het Afrokapsel. Het kan alleen door mensen gedragen worden die kroeshaar hebben. Kroeshaar krult van nature enorm sterk op. Het bekendste afrokapsel is waarschijnlijk een grote bol haar die om het hoofd staat.  Afrokapsels kunnen heel groot worden, en het is belangrijk om deze kapsels extra goed te verzorgen. Een Afrokapsel is in feite een extra gekruld kapsel dat eigenlijk alle kanten opgaat. Daarom kan er zo’n mooie bol mee gemaakt worden.

De term Afrokapsel

De naam Afrokapsel komt van de Afro-Amerikanen, in wiens gemeenschap het Afrokapsel erg populair werd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Maar ook genoeg blanke mensen die geen kroeshaar hadden, namen dit kapsel aan omdat ze het mooi vonden. Hiervoor moesten ze wel een erg sterke permanentbehandeling ondergaan. Een beroemde Afrokapsel drager, die van nature steil haar had,  was de kunstenaar Bob Ross. Het is zelfs zijn handelsmerk geworden, want op al zijn producten die verkocht stond zijn afbeelding met een enorme Afro erop.

De verzorging van een Afrokapsel

Om een Afrokapsel goed te onderhouden, heb je best wel wat tijd nodig. In de meeste gevallen gebruiken de dragers van dit kapsel speciale verzorgingsproducten, zoals speciale shampoos en andere gespecialiseerde verzorgingsproducten.

Het is verstandiger om een Afrokapsel niet te borstelen. De reden hiervoor is, dat het kapsel uit model zal gaan en enorm zal gaan pluizen. Het is veel beter om het haar met de vingers te ‘kammen’. Als je het Afrokapsel tóch graag wilt kammen, is het aan te raden om dit te doen als het haar nat is.

Het stylen van het Afrokapsel

Droog een nat Afrokapsel eerst even met een handdoek totdat het handdoekdroog is. Hierna kunnen de klitten er voorzichtig met de vingers uitgehaald worden. Vaak kiezen mensen met kroeshaar ervoor om hun haar in te (laten)vlechten. Ingevlochten haar vergt veel minder onderhoud!

En dan bestaat de mogelijkheid om het haar in een bepaald model te laten knippen. Zo kan het mooi rond geknipt worden, maar een zogenaamde ‘Blockhead’ is ook lang helemaal hot geweest, maar ook vandaag wordt het nog gezien. Denk maar eens aan het kapsel van de zangeres/actrice Grace Jones, van het bekende liedje Slave to the Rythm. Zij heeft trouwens ook meegedaan als de killer May Day in één van de James Bond films: A View to a Kill. Het Blockhead kapsel wordt trouwens door zowel mannen als vrouwen gedragen.

Geen kroeshaar en toch een Afrokapsel?

Dat kan uiteraard wel, maar je moet er wel wat voor over hebben! Allereerst raden we je aan om hiervoor naar een kapper te gaan, die hier ervaring mee heeft. Het van nature steile haar moet namelijk in extreem dunne pijpjes gewikkeld worden om zo voldoende krul te creëren. En je wilt al dat geduld en dat werk natuurlijk niet voor niets laten zijn! Een kapper die dit vaker heeft gedaan, zal je met plezier uitleggen hoe het allemaal in zijn werk zal gaan, hoe lang die behandeling duurt en natuurlijk ook wat de kosten van de behandeling zullen zijn.