Het onderhoud van mijn professionele kappersschaar

Het onderhoud van mijn professionele kappersschaar

Het onderhoud van mijn professionele kappersschaar

Een professionele kappersschaar is een dure aanschaf. Je hebt in een prachtige kappersschaar geïnvesteerd, maar dan verdient zo’n  schaar ook een goede behandeling! Ten eerste, omdat een goed onderhouden kappersschaar perfect knipt en ten tweede omdat je je geld niet over de balk wilt smijten!

Hoe moet je nou je schaar onderhouden?

Een schaar knipt eigenlijk altijd wel lekker in het begin. Maar na een tijdje begin je te merken, dat hij iets minder scherp wordt en dus aan een slijpbeurt toe is. Eenmaal geslepen, knipt ‘ie weer alsof hij spiksplinternieuw is! En eerlijk is eerlijk…. Het werken met goed gereedschap is het halve werk! Dat weet iedere kapper. Kappers gebruiken hun kappersschaar om te knippen, te slicen en ook om haar uit te dunnen. Je kunt hem natuurlijk naar een professionele slijpservice brengen. Dan ben je er gegarandeerd van, dat ‘ie superscherp en als nieuw terugkomt.

Zelf je kappersschaar slijpen

Als je gezegend bent met een goede, vaste hand en je bent een beetje handig…. Dan zou je kunnen proberen om je schaar zelf te slijpen. Je hebt dan uiteraard wel enkele tools nodig;

  • Tissues
  • Een schroevendraaier
  • Een wetsteen (korrel 1000)
  • Een wetsteen (korrel 3000)

Allereerst moet je schaar uit elkaar gehaald worden. Je draait dan de schroef van je schaar los met de schroevendraaier. Er zijn ook scharen die een draaiknop hebben in plaats van een schroef. Pas heel goed op, hoe de schaar weer in elkaar gezet moet worden!

Slijp de schaar eerst op de wetsteen met korrel 1000

Leg de wetsteen met korrel 1000 klaar. Je moet de steen eerst nat maken! Nu plaats je de schaar erop, met het snijblad omlaag gericht. Schuif je schaar 20-30 maal rustig op en neer over de wetsteen. Als je dat gedaan hebt, pak je andere wetsteen(korrel 3000). Die moet ook weer eerst natgemaakt worden. Nu herhaal je procedure op deze steen ook 20-30 keer. Nu herhaal je dit alles met de andere helft van de schaar.

Zet je schaar weer in elkaar

Zet nu de kappersschaar precies zo in elkaar zoals hij was voordat je hem uit elkaar haalde. Pak dan de tissue en maak hem nat. Als je nu de tissue gemakkelijk kan doorknippen en als de knip clean is en de schaar hapert nergens? Dan is jouw schaar weer helemaal topscherp!

Laat je kappersschaar slijpen door een professionele slijpservice

Als je geen ervaring hebt met zelf slijpen, dan kan het  best  lastig zijn. Als je namelijk niet exact de goede slijphoek hanteert, zal de werking van de schaar negatief beïnvloed worden. Je kunt je schaar zelfs onherstelbaar beschadigen! In dat geval bespaar je jezelf een hoop frustatie door hem te laten slijpen door een professional. Bij is Kappersscharen Slijpen Nederland is je schaar in goede handen! Dit bedrijf slijpt voor duizenden professionele- en hobbykappers in Nederland. Zij slijpen behalve kappersscharen ook coupescharen, effileerscharen, scheermessen en tondeuse messen.

Welke keuze je ook maakt, we wensen je veel gebruiksplezier van je tools toe!