Hoe is Valentijnsdag ooit begonnen?

Ooit in een ver verleden, in de derde eeuw na Christus, leefde een Monnik die Valentinus heette. Valentinus was een echte goed-doener. Hij hielp de armen, de zieken en oude mensen. Op een goede dag genas hij de blinde dochter van Romes Stadhouder, genaamd Asterius. Uit dankbaarheid voor Valentinus’goedheid, werd hij een christen. Vervolgens liet hij alle christelijke gevangenen vrij uit de gevangenis.

De keizer van Rome, Claudius de tweede, liet uit ontevredenheid over het vrijlaten van alle christenen Valentinus een kopje kleiner maken. Hij werd onthoofd op 14 februari 270 en dat was het einde van Valentinus. De Kerk echter liet Valentinus Heilig verklaren en maakte van 14 februari een feestdag. Voortaan mocht iedereen die verliefd was op iemand, dat één dag per jaar kenbaar maken: Op 14 februari. Mensen kregen dan een kadootje of een brief vsn hun geliefde. En voila: Valentijnsdag was een feit!

Een kaartje sturen naar je geliefde

Nu, ruim 2000 jaren later, is de traditie van Valentijnsdag nog steeds een feit. We vieren het nog steeds door elkaar een kaartje te sturen of een andere aardigheid. Zit je in een vaste relatie, dan is een mysterieus kaartje natuurlijk niet meer nodig. Een leuk cadeau is dan meer op zijn plaats! Het hoeft trouwens niet alleen aan iemand op wie je verliefd bent…. Je kunt ook iemand van je familie om wie je veel geeft, leuk verrassen. Een bloemetje of een lekker geurtje, alles kan en mag.

Bekende Valentijnskadootjes

Ieder jaar opnieuw zien we altijd die typische Valentijnsdag cadeau’s in de winkels liggen. Denk bijvoorbeeld aan allerlei artikelen in hartvorm. Chocolade harten, hartvormige koekjes of knuffels die een hart vasthouden. Ook parfumeriën doen het in deze tijd van het jaar goed! Want een lekker geurtje is altijd welkom.

Speciale Valentijnsdag items

Om echt iets bijzonders en duurs te geven, is een bezoekje aan een juwelier een goed idee. Een mooi sierraad is wordt door iedereen erg op prijs gesteld.

Denk daarbij aan een ketting met een hartje eraan. Koop iets in de kleur die jouw geliefde mooi vindt: Geel goud of rosë goud, zilver of misschien zwart leer als armband? Wat je ook kiest, denk aan hún smaak! Misschien heb je vriendin eens naar iets zien kijken waarvan je weet dat hij of zij het erg mooi vindt! Hou dat dan in je gedachten en kom er later stiekum voor terug om het als verrassing later te kopen.

Of misschien een mooie portretfoto van jezelf, van jullie samen of een andere mooie herinnering op een foto. Laat hem vervolgens netjes inlijsten en je hebt een mooi Vanlensdag cadeau.

Je zou iets van hout, metaal of plexiglas kunnen laten bedrukken met jullie foto. Dan wordt een dienblad, een fotohouder of een knuffelbeer een exclusief item, waarvan jullie de enige hebben!

Voor iets minder kostbare geschenken (want iedereen heeft een budget) kan je een hartjeshanger kopen, die in tweeën gebroken kan worden. Op elke helft zet je een naam. Dan draagt ieder een ketting met een half hartje.