Vaak kan je geen houdbaarheid op producten zoals shampoo, stylingproducten, conditioners en haarmaskers vinden. Nou is het geen eten, maar je wilt eigenlijk wel weten of het product nog goed werk levert, of niet? De producenten van deze producten werken met een ander systeem dan je gewend bent bij bijvoorbeeld een potje jam of een blikje mais. Hier staat in Nederland altijd een datum op tot en met dit gegeten kan worden. Haarverzorgingsproducten hebben een houdbaarheidssymbooltje op de verpakking staan. Staat er bijvoorbeeld 12M in een kadertje op, dan betekent dat, dat dit product 12 maanden na openen houdbaar is.
Hoe verschillen een korte en lange houdbaarheid?
Soms zie je een houdbaarheidssymbool van 3 maanden (3M). Daarmee vertelt de fabrikant jou, dat het product goed zal werken tot 3 maanden na opening. Daarna verliest het al snel zijn werking. Meestal is de korte houdbaarheid te wijten aan het feit, dat er geen toegevoegde conserveringsmiddelen in zitten.
Maar goed, gebruik je dat product dan toch door na drie maanden, omdat je het zonde vindt om weg te gooien? Trap er niet in, want dat is verkeerde zuinigheid! Als je deze blog verder leest, zal je in het kopje “Wat doen schimmels, gisten en bacteriën in jouw product” kunnen lezen wat de risico’s zijn voor je gezondheid. En daar zit niemand op te wachten!
Producten die dus langer dan 12 maanden houdbaar zijn, bevatten dan hoogstwaarschijnlijk wel conserveringsmiddelen.
Wat zijn conserveringsmiddelen?
Zoals wel duidelijk zal zijn, verlengen conserveringsmiddelen de houdbaarheid van producten. Ze voorkomen dat bacteriën, schimmels en gisten vrij spel krijgen in het product.
Een conserveringsmiddel dat parabenen bevat is synthetisch, waardoor een allergische reactie erg klein is geworden.
Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals anti-oxidanten (vitamine E) voorkomen dat de zuurstof uit de lucht geen foute reactie veroorzaakt in jouw product, zodat het zijn werking verliest.
Wat doen schimmels, gisten en bacteriën in jouw product?
Al die gisten, schimmels en bacteriën kunnen ten eerste de werking van het product nadelig beïnvloeden. Maar wat nóg veel enger is, dat ze op je hoofdhuid achter kunnen blijven. En dan kan je echt wel met de gebakken peren zitten, want jeuk is het gevolg en je kan zelfs last krijgen van je ogen en jeuk op andere plaatsen op je lichaam krijgen!
Hoe dat op andere plaatsen op je lijf tevoorschijn plopt? Omdat iemand die jeuk heeft, gaat krabben en dan met zijn handen op andere plaatsen kan gaan krabben. Hierdoor verspreidt die schimmel of bacterie of gist zich snel.
Het kan zelfs uitlopen op eczeem, roos of een andere allergie. Zeker bij iemand met een gevoelige huid. De enige manier om daar dan weer vanaf te komen, is een bezoekje aan een huisarts of aan een dermatoloog. Langdurig gebruik van crèmes of lotions zal dan nodig zijn.
Vandaar dat we het belang willen aankaarten van de houdbaarheidsdatum op je spullen even goed te checken om een hoop ellende te voorkomen.