Hoe leer je omgaan met stress?

Hoe leer je omgaan met stress

Stress komt veel voor. We gaan het in deze blog over de nadelen hebben, maar toch willen we ook benadrukken dat stress ook positieve effecten heeft. Een acute stressreactie maakt ons lichaam direct ‘gevechtsklaar’. Stel je loopt in de jungle en er staat ineens een leeuw voor je neus.

Ons lijf reageert in principe hetzelfde in stressvolle situaties als wanneer er ineens een leeuw opduikt die je grommend in de poppetjes van je ogen kijkt.

Je moet een presentatie houden voor je werk of studie. Dan moet je kunnen presteren. En je lichaam stelt dan alles in het werk om die stress aan te kunnen.

Je sympatische zenuwstelsel komt in actie. Er komen stresshormonen vrij zoals cortisol en adrenaline, je bloeddruk gaat omhoog en er gaat veel meer energie naar je hersenen en je spieren toe. Alles wordt dus in werking wordt gesteld om jou op korte termijn goed te laten presteren.

Chronische stress is een ander verhaal

Chronische stress is een vorm van stress die er de hele tijd is. Je voelt je constant gestressed, opgejaagd en gespannen.  Dat kan komen omdat je bijvoorbeeld op je werk in een nare situatie zit of als je jezelf constant zorgen maakt. Die stresshormonen razen dan constant door je hele lijf.

Chronische stress staat in verband met hartkwalen, hoge cholesterol en een hoge bloeddruk!

Wat zijn de effecten van chronische stress?

De één valt enorm af door al die stress, en de ander komt er juist kilo’s van aan. Het stresshormoon cortisol laat je meer trek krijgen in hoogcalorische voeding. En door cortisol hou je meer vet vast rond de buik.

Hoe kunnen we stress voorkomen?

Zorg voor ontspanning: mediteer, wandel, dans, lees een boek of doe iets waardoor je meer ontspant. Beweging en voldoende slapen zijn ook heel belangrijk! Slaap en beweging beïnvloeden je hormoonbalans positief.

En als je al midden in een stressvolle situatie zit?

Het is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult naar een uitweg moeten gaan zoeken om al die stress te stoppen. Dat doe je door eerst voor jezelf je prioriteiten op een rijtje te zetten:

  • Maak je probleem niet groter dan het is. Verwijder woorden als ‘Nooit’ en ‘Altijd’ en vraag jezelf niet steeds: ‘Wat als?’.
  • Haal diep adem zodat je hartslag lager wordt.
  • Blijf weg van negatievelingen, want negativiteit is echt besmettelijk. Net zoals positiviteit dat ook is.
  • Denk aan positieve momenten. Laat je gedachten uitgaan naar leuke momenten, iets grappigs of ontroerends. Think positive want het helpt echt!
  • Leer jezelf aan om je emoties te beheersen.
  • Laat jezelf nooit ondersneeuwen, je bent wie je bent en anderen moeten jou accepteren en respecteren zoals je bent.
  • Zoek naar de oorzaak van jouw stress en zorg dat je die oorzaak verwijdert uit je leven. Een andere baan of weg uit die vergiftige relatie.
  • Wat een ander zegt over jou, is één ding. Maar maak jezelf niet overstuur om dit: Je weet niet hoe een ander over jou denkt; stress daar nooit over!