Hoe reinig en onderhoud ik mijn kappersschaar?

Hoe reinig en onderhoud ik mijn kappersschaar

Je kappersschaar is je beste vriend als het gaat om tevreden klanten. Want behalve vakmanschap is het gebruik van goed gereedschap dé sleutel tot succes! Kappersscharen zijn niet goedkoop en daarom gaan we je advies geven om de levensduur van je schaar te verlengen. We weten allemaal wel dat een goede kappersschaar een aardige duit kost! Je schaar goed reinigen en schoon houden is essentieel! (Zeker in deze tijden waarin het corona virus rondwaart, is hygiëne van het allergrootste belang!)

Wanneer je je schaar niet goed onderhoudt, zal hij op een gegeven moment gewoon niet meer lekker knippen. Daarom gaan we je in deze blog uitleggen hoe je je schaar goed kunt onderhouden, zodat je stukken langer van je schaar gebruik kan maken.

Ten eerste: Wat moet je vooral nooit doen?

Misschien denk je dat het handig of sneller is om je schaar te reinigen door hem in een reinigingsbadje te leggen? Nou, helemaal niet dus! Leg je schaar nooit in een badje met zuurhoudende middelen of een reinigingsbadje. Je schaar zal er niet goed van worden en sterker nog: hij zal erdoor kapot gaan.

Waarom gaat ‘ie dan kapot?

Door je schaar helemaal onder te dompelen worden alle smerende en beschermende middelen opgelost. De teflon ringetjes en kogellagers, die in de schroef zitten, worden hierdoor aangetast.

Bovendien zal er een beetje vocht, zuren of andere aggressieve stofjes tussen de snijbladen en het schroefwerk blijven zitten. En die achtergebleven vochtdeeltjes zullen een chemische reactie veroorzaken. Ze vreten zichzelf in het metaal en het gevolg is roest- en vlekvorming (corrosie)!

Als er eenmaal corrosie is ontstaan op je dure schaar, gaat ‘ie stroef knippen en bot aanvoelen. Na een tijdje wordt de schade steeds erger. Hij zal niet meer te reapreren zijn en je zult een andere schaar moeten kopen. Zonde, want dit was te voorkomen!

Wat moet je wél doen om jouw schaar goed te onderhouden?

 Voor het correcte onderhoud en om bovengenoemde problemen te voorkomen, geven we je de volgende adviezen:

  • Spuit een desinfecterende spray of een alcohol-oplossing ALLEEN op de snijbladen. Spuit het NOOIT in of op de schroef! Want dan ontstaat er alsnog een chemische reactie. Hou je schaar een beetje schuin naar beneden, als je spuit.
  • Neem een microvezeldoekje en wrijf de binnenkant en de buitenkant van de snijbladen droog.
  • Zorg dat je jouw schaar regelmatig een drupje olie geeft: Dit doe je tussen de snijbladen, ter hoogte van het schroefje. Zo zal je schaar soepel blijven lopen. Als je per ongeluk iets teveel olie hebt gedruppeld? Verwijder dat simpelweg met een droog doekje.

Doe regelmatig een schoonmaakbeurt!

Helaas zal het niet op tijd schoonmaken van je schaar jouw schaar beschadigen en misschien zelfs onbruikbaar maken! Dat komt, omdat je tijdens het knippen altijd wat residu van haarchemie op je schaar zult krijgen! Dat residu zal zich hechten aan het metaal tussen de snijbladen van je schaar. Hierdoor krijg je op den duur dezelfde schadelijke reactie als je van een reinigingsbadje zou krijgen.