Hoe vaak moet je je haren wassen?

Hoe vaak moet je je haren wassen

Een belangrijke vraag en de frequentie waarmee je je haar moet wassen, hangt af van het haartype dat je hebt. De één wast ze twee keer in de week, en de ander wil haar haar helemaal niet meer wassen met shampoo. Deze mensen vinden dat het niet wassen de natuurlijke balans  terugbrengt. Alhoewel veel kappers hun klanten aanraden om de haren niet té vaak te wassen, vinden de meeste mensen het prettig om ze elke dag te wassen. Zeker als je vettig haar hebt, wil je dat vervelende gevoel van vet haar vermijden.

Waarom wordt elke dag wassen van je haar afgeraden?

Zeker als je een lekker ruikende shampoo en conditioner hebt, is het wassen van je haar een verwenmomentje. Ze geven je haar een fijne geur en ze verzorgen je haren goed. Je haar en je hoofdhuid zijn weer lekker schoon, en alle haarverzorgingsproducten en stylingproducten worden weggewassen.

Maar is te vaak wassen dan slecht voor je haar? Als je je haar te vaak wast, zal je haar daar (zichtbaar) onder lijden. Je haar kan er door afbreken en uitdrogen. En ook dat kleine laagje vet op je hoofdhuid heeft een belangrijke functie. Het beschermt je huid en het zorgt voor soelheid.

Dus het is een feit dat viezigheid uit je haar weggewassen wordt, maar ook talg, dat je hoofdhuid beschermt.

Talg zorgt voor de hydratatie van je huid, en als je dat steeds wegwast, gaat je huid steeds meer talg produceren, waardoor je juist vetter haar zult krijgen. Een vicieuze cirkel dus.

In deze blog geven we de juiste was adviezen per haartype.

  • Dun, fijn haar

Dun, fijn haar moet, in tegenstelling tot de andere haartypes, om de dag gewassen worden. Met shampoos die geen parabenen of siliconen bevatten, want daardoor droogt de hoofdhuid sneller uit. Fijn haar is meestal genetisch bepaald, het ligt dichter bij de hoofdhuid en is daardoor sneller piekerig en vetter. Gebruik daarom een volume shampoo en een goede bijpassende conditioner.

  • Droog, beschadigd haar

Droog of beschadigd haar moet om de 3 of 4 dagen gewassen worden. Gebruik ook hier een shampoo zonder siliconen en parabenen. Zodat je je hoofdhuid goed beschermt.

  • Dik haar

Als je zwaar en dik haar hebt, zal 1 keer per week afdoende zijn om jouw haardos te wassen.Dik haar houdt langer vocht vast, en je haar zal er daarom langer gezond uitzien. Door je haar te veel te wasssen, zul je de vochtbalans verstoren. Was het dus zo weinig mogelijk. Verwen je haar wel met een een goede shampoo en een fijne conditioner.

  • Krullend, golvend of kroeshaar

We raden de bezitters van deze haarsoorten aan om de haren maximaal 2 keer per week te wassen. Voor mensen met kroezend haar zal 1 keer per week al genoeg zijn. En voor diegenen met kroezend haar is het gebruik van een conditioner even belangrijk als het gebruik van shampoo. Dat is omdat kroeshaar wat droger is dan gladder haar. Zo houd je het soepel en zacht.