Hoe was jij je haren? Veelgemaakte fouten bij het wassen van je haar

Haren wassen

Het lijkt zo eenvoudig! Gewoon even je haar wassen. Maar toch maken veel mensen enkele fouten! We gaan het er in deze blog uitgebreid over hebben. Ondanks het feit dat je haren wassen eenvoudig lijkt, zijn er echt dingen die je beter niet kunt doen.

#1. Je haar met te heet water wassen

Misschien vind je het heerlijk: lekker extra warm water. Maar we weten ook wel, dat ‘te’ook niet in orde is. Je haar neemt je dat hete water niet in dank af! De haarschubben openen zich door te warm water. Hierdoor zal je haar er dof en pluizig uit gaan zien. Beter is het om je haren te wassen met lauwwarm water. Daarbij is het goed om een shampoo te gebruiken die de glans van je haar versterkt, zodat de dofheid verdwijnt als sneeuw voor de zon!

#2. Je haar veelvuldig (te vaak) wassen

Te vaak je haren wassen is geen goed idee, hoe verleidelijk het ook is! Door je haar (bijna) dagelijks te wassen met shampoo, verdwijnen de natuurlijke olieën van je hoofdhuid. En dan is het resultaat dof, droog en glansloos haar. Daarom is het beter om je aan deze regel te houden: Was je haren niet vaker dan 2 à 3 maal per week!

#3. Je haren wassen met te veel shampoo

Misschien lijkt het prettig: Een flinke blub shampoo in je hand en dan je haar daarmee wassen. Er zal shampoo op je huid en tussen je haar achterblijven. Je haar zal daardoor sneller vies en vettig worden. Daardoor wil je dan je haren snel weer wassen. Het is  beter om een klein beetje shampoo te gebruiken.

#4. Je hoofdhuid hard masseren tijdens het wassen

Waarschijnlijk denken de meeste mensen dat het haar en hoofdhuid beter schoon worden, als we de shampoo hard inmasseren en de hoofdhuid stevig masseren. Echter, de talgklieren worden flink geactiveerd en produceren vervolgens huidolieën. Gevolg: vet haar! Masser de shampoo dus rustig in met draaiende bewegingen, zodat de hoofdhuid én de haren mooi schoon worden.

#5. Gebruik eerst de conditioner en dan pas de shampoo

Nu zal je wel denken, dat klopt niet! Maar het klopt echt! Door de conditioner eerst aan te brengen, wordt je haardos lekker verzorgd. Breng je vervolgens de shampoo aan en was je je haren, dan worden de shampoo en de conditioner netjes verwijderd. De werking van de conditioner wordt niet tenietgedaan door de shampoo!

#6. Conditioner in je haarpunten

Breng de conditioner alleen aan op de uiteinden van je haar. Daar is het voor bestemd. Breng je het op je hoofdhuid aan. Krijg je alleen maar een ongewenste, vette huid.

#7. Na het wassen

Dep je natte, kwetsbare haar zachtjes droog, niet wrijven! Of laat het gewoon aan de lucht drogen. Wees altijd lief voor nat haar, het kan snel beschadigen. Kam het met een grove kam om beschadigingen te voorkomen.