Hoeveel verdient een kapper?

Hoeveel verdient een kapper

We brengen bijna allemaal wel eens bezoekje aan een kapper om onze haren te laten (bij)knippen, kleuren of om een andere behandeling te ondergaan. Kappers zijn overal, in elke stad of dorp zul je er meerdere vinden. Een bekend beroep, dus! Sommige kappers komen bij hun klanten aan huis, anderen werken voor een grote kappersketen en weer andere kappers hebben hun eigen zaak of ze werken bij een kapsalon.

Wat is de functie omschrijving van een kapper?

Het doel van een kapper is het verzorgen van het haar van zijn of haar klanten. Dat gebeurt middels het wassen en het stylen van het haar, maar natuurlijk ook door het knippen en snijden ervan.

Daarnaast kan je bij een kapper je haar laten kleuren in alle mogelijkheden die er zijn zoals:

Highlights laten zetten

Balayage

Verschillende kleuren

Face frames kleuren

Uitgroeibehandelingen

Verder kan je bij sommige kapper hairextensions laten aanmeten en zo een nieuwe coupe krijgen.

Bovendien vergt het beroep kapper niet alleen veel handwerk waarvoor veel praktijkervaring nodig is, maar ook sociale vaardigheden. Kappers hebben best veel contact met hun klanten en klanten praten vaak veel als er iemand met hun haar bezig is! Een kapper moet dus eigenlijk wel een goed gesprek kunnen voeren tijdens het werk.

De opleiding tot kapper of hairstylist

Iedereen die graag kapper wil worden dient een opleiding te volgen op MBO 3 niveau. In deze opleiding krijg je zowel praktijklessen als theorielessen, maar de praktijklessen zijn veel meer. Meestal komt het neer op 4 dagen praktijk en één dag theorieles. Het is namelijk verplicht om Nederlandse les te krijgen en ook rekenen komt er bij kijken.

Je kunt als kapper op allerlei manieren werk vinden:

  • In een salon van een ziekenhuis
  • In een bejaardenhuis
  • In een verzorgingstehuis
  • Vanuit je eigen huis
  • In een kapsalon
  • Of als mobiele hairstylist bij je klanten thuis

Welke competenties heb je nodig om als kapper aan de slag te gaan?

  • Allereerst moet je klantgericht zijn: Dat houdt in dat je goed naar je klanten moet luisteren, om te horen wat ze precies willen met hun haar.
  • Daarnaast is creativiteit ook erg belangrijk. Kan je goed met je handen werken, zodat je prachtige kapsels kunt creëren voor je klanten
  • Je kunt je klanten goed adviseren welke coupe goed bij hun haar, de vorm van hun gezicht en hun persoonlijkheid past
  • Verder is leergierigheid zeker ook belangrijk. Blijf altijd door middel van bijscholing goed op de hoogte van nieuwe trends en ontwikkelingen in het kappersvak.

Last but not least: Het salaris van de kapper

Als je begint met het werken als kapper zal je salaris de eerste jaren liggen rond de € 1400,- bruto per maand.

De meeste kappers zijn dan nog jong. Als je eenmaal als kapper meer werkervaring hebt opgedaan na verloop van tijd, kan dat salaris oplopen tot ongeveer € 2100,- bruto per maand.

Er zal natuurlijk verschil zijn per werkgever en per salon! Waaschijnlijk verdien je meer als je beroemdheden knipt of als je salon in een chique buurt is!