Hoofdluis

Rood poppetje met hoofdluis en armen omhoog

Hoofdluis

Wat is hoofdluis precies? De hoofdluis (pediculus humanus capitis) is een piepklein beestje van ongeveer 3 mm dat tot de familie van dierluizen behoort. Het probleem van deze luizen is, dat ze leven van menselijk bloed. Heeft iemand hoofdluis gekregen op zijn hoofd, dan is dat echt een probleem. Luizen leven dus op je hoofd en ze zitten in het haar, vlakbij de hoofdhuid. Ze hebben een soort van steeksnuitje waarmee ze bloed kunnen opzuigen.

Ongevaarlijk

Hoofdluizen zijn wel supervervelend om te hebben, maar ze zijn niet gevaarlijk voor je gezondheid. Ook brengen ze geen ziektes over op de mens. Wat hoofdluizen wel doen is enorme jeuk aan je hoofd veroorzaken. Die jeuk ontstaat omdat mensen een allergische reactie hebben op het speeksel van de beestjes. Wel kunnen er kleine onstekingen ontstaan omdat er hard gekrabt wordt op het hoofd.

Van mens naar mens

Hoofdluizen gaan graag aan de wandel van mens naar mens. Je ziet dit bijvoorbeeld gebeuren op scholen, dagverblijven en peuterspeelzalen bij kinderen, omdat ze met hun hoofdjes dicht bij elkaar zitten te werken of te spelen. Vooral bij meisjes gebeurt het wat vaker, omdat ze langer haar hebben. Ook kruipen ze van wintermuts naar wintermuts of jassen. Al die jassen en mutsen hangen vlak naast elkaar aan de kapstokken op school. Wel zijn er tegenwoordig anti-luizen mantels te koop, die de kinderen over hun jas en muts kunnen hangen. De meeste besmettingen met hoofdluis komen in Nederland voor bij kinderen tussen de 4-12 jaar.

Luizen houden van een schoon hoofd

Alhoewel veel mensen denken dat de hoofdluis het gevolg is van een onhygiënische manier van leven, is het een bekend feit dat luizen graag op een schoon, gewassen hoofd leven. Veel mensen schamen zich omdat ze hoofdluis hebben, maar dat is echt niet nodig! Het kan letterlijk iedereen overkomen.

Neten

Neten zijn de eitjes van de hoofdluis, die ze leggen op het hoofd. Neten zijn wat grijzig van kleur en je zou denken dat het roos is. Die eitjes zijn dan ook maar 1 mm klein en ze zitten vlakbij de hoofdhuid.

De behandeling

Wat te doen als je hoofdluis hebt geconstateerd? Je moet natuurlijk wel even zeker weten of het echt om hoofdluis gaat, of dat iemand roos heeft. Hoe je dat doet? Door even een witte sloop of laken neer te leggen en daarboven het haar te kammen met een netenkam. Deze kammetjes zijn te koop bij de drogist en apotheek. Door het kammen vallen de luizen uit het haar. Ze zijn een beetje langwerpige beestjes en ze zijn dan goed te zien op het laken. Blijken het dan toch hoofdluizen te zijn? Dan zijn er goede luizenshampoos te koop bij de apotheek en drogist. De gebruiksaanwijzing goed lezen, en binnen een paar uur zijn de luizen dood. Na de shampoo behandling dient het haar met de luizenkam nogmaals goed uitgekamd te worden.

Dit bericht is gepost in blogs. Bookmark de link.