Is jouw haar beschadigd en droog?

Wat houdt dat precies in: beschadigd en droog haar? Dat is haar met afgebroken haarpunten, het voelt stug en broos(breekbaar) aan en het is erg kwetsbaar haar. Iedereen wil er op zijn/haar mooist uitzien, dus wordt er volop geverfd, gebleekt, geföhnd en gestyled. Maar dat gebeurt natuurlijk niet zonder gevolg! Als de haarschacht van het haar beschadigd is door wrijving, hete stylingtools, chemische behandelingen( haarverf, permanent, blonderen) of zelfs factoren van buitenaf (zon, chloorwater van een zwembad) ziet het er niet mooi meer uit. Wat moet je doen om je haar te helpen herstellen?

Geef je haar de tijd om rustig te herstellen

De toestand van beschadigd en droog haar dat bovendien broos en stug aanvoelt , eindigt met gepleten haarpunten. Dat is een nare situatie en we willen je dan ook goed advies geven om daar een einde aan te maken. De beste oplossing is sowieso: tijd. Zonder je haar bloot te stellen aan hitte van haardrogers en styletangen. Houd de temperatuur gewoon laag! Want hoe heter je föhn, hoe meer schade je aanricht! Behalve je haar rust en de tijd geven, zijn er gelukkig ook goede haarverzorgingsproducten op de markt, waar je haar sneller door zal herstellen.

Welke eigenschappen heeft beschadigd haar?

  • Het klit erg snel
  • Een snel vervagende haarkleur
  • Het is erg broos en breekbaar
  • Het heeft een stugge poreuze structuur(geen beschermlaagje)

Wat zijn de oorzaken?

  • Door het fout kammen/borstelen wordt het beschadigd.
  • Door het erg hardhandig droogwrijven met een ruwe handdoek( beter een oud t-shirt gebruiken)
  • Het te vaak stylen of föhnen met een te hoge temperatuur
  • Zwemmen in chloorbaden

Wat kunnen we doen om beschadigd, droog haar aan te pakken?

Laat je haar regelmatig knippen. Als de gespleten haarpunten uit je haar geknipt worden, zal het er meteen gezonder uitzien! Zelfs al je graag je haar lang wilt laten groeien, is dit het beste. Door af en toe wat opgewarmde kokosolie een nachtje in je haar te laten intrekken, krijgt het elasticiteit en glans terug. Gewoon een bloepje in je handen en breng het aan vanaf de haarwortels tot en met de puntjes van je haar. Doe dit niet vaker dan 1 keer per twee maanden.

Gebruik conditioner in je haar. Haarconditioners sluiten de haarschubben en daardoor voelt je haar altijd lekker glad aan. Dit kan ook met lauw water. Je haarschubben gaan dan ook mooi plat gevouwen om elke haar liggen, maar conditioners hebben verzorgende bestanddelen en water niet.

Was je haar minder! Minder vaak je haar wassen is een grote hulp bij het herstel van je lokken. Door de shampoo verwijder je de van nature aanwezige talk van je hoofdhuid. Hierdoor zijn je haarschubben wel iets kwetsbaarder. Was dus niet te vaak: 2-3 maal per week is afdoende.

Stimuleer de talgproductie van je hoofdhuid door gezond te eten. Eten met vitamine A, zoals vlees, zuivelproducten en vis, groente en fruit, beschermt je haar.

Borstel je haar voorzichtig met een goede kwaliteit borstel. Gebruik eventueel een anti-klittenspray.