Jouw kindje ook doodsbang bij de kapper?

Jouw kindje ook doodsbang bij de kapper? Handige tips!

Ervaart jouw kindje het bezoekje aan de kinderkapper ook als een straf? Gekrijs en verdriet alsof hij gemarteld wordt en huilen totdat ze ervan gaan overgeven? Wat een ellende! Maar we gaan jullie enkele handige adviezen geven, waardoor het kappersbezoek hopelijk wat soepeler zal verlopen.

Een voorbeeld verhaal; herkenbaar?

Jongetje van 1 jaar. Die eerste knipbeurt zat er al een tijdje aan te komen. Die krullen begonnen er armoedig uit te zien en hij moest geknipt worden. Dus: afspraak bij een bekende kinderkapper gemaakt. Op de dag van de afspraak krijgt ‘ie nog een schone luier, flesje mee en daar gingen ze. Hij huilde een beetje toen hij in de mooie autostoel werd gezet, maar al met al viel het best mee. De lange krullen waren netjes geknipt en ze gingen tevreden naar huis.

De tweede keer bij die kapper ging hij stoer in de auto zitten. Alles ging peachy, totdat de tondeuse tevoorschijn werd gehaald. Het kind gilde het uit van de ‘pijn’. Er was natuurlijk geen pijn, maar hij ervaarde het wel zo. Voor de jongen bleef het zo’n afschuwelijke ervaring, hij kreeg teveel prikkels. Geluiden en aanrakingen, een schaar vlak bij zijn bolletje, die trillende tondeuse… Het gevolg was, dat ouders hem nog jaren daarna niet meer naar binnen kregen bij een kapsalon!

Ze probeerden van alles zelf thuis: Met een aangeschafte tondeuse zelf aan de slag gaan. Met als resultaat een flutkapseltje. Het lukte voor geen meter. Probeer zelf maar eens een krijsend kindje te knippen! Op een gegeven moment hebben ze de moed opgegeven en het haar maar laten groeien.

Uiteindelijk zal het allemaal wel goed komen in de toekomst. Maar we gaan je een aantal tips geven, die er hopelijk voor gaan zorgen, dat je kind geen doodsangsten meer uit zal staan bij de kapper:

  • Heb geduld
  • Vertel je kind in korte, duidelijke zinnen wat er gaat gebeuren. Je kind is vaak al geïrriteerd, dus maak het niet erger met teveel woorden.
  • Luister naar je kind.
  • Probeer uit te vinden waarom je kind zo’n angst voor de kapper heeft. Is het geluid? Geef hem dan een paar oordopjes aan en speel zijn favoriete muziek af.
  • Als je kind het toelaat, kan je alvast thuis oefenen. Gebruik eventueel pictogrammen en een timer.
  • Oefen ergens waar je kind zich veilig en op zijn gemak voelt; misschien bij jou thuis, of bij oma of vrienden.
  • Zoek een kapper die bereid is om rare fratsen uit te halen: Knippen om de draadjes van de oortjes van de mp-3 speler heen, of spelenderwijs knippen.
  • Vertel je kind eerlijk wat er gaat gebeuren.
  • Zorg voor afleiding tijdens het knippen: denk aan een i-pad of een tablet met spelletjes.
  • Let goed op de signalen die je kind afgeeft: Als je weet dat deze adviezen geen voeten in aarde hebben, doe er dan niets mee! Uiteindelijk zal hij ooit accoord gaan met een knipbeurt bij de kapper, het is een kwestie van tijd. Succes!